Ex -Yu

Španski ministar: Nikada nećemo priznati Kosovo

Španski ministar: Nikada nećemo priznati Kosovo
Španski ministar: Nikada nećemo priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Garsija Margalj poručio je da ta zemlja nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Margalj je, poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, rekao da se ove godine obilježava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, kao i da je za to jedan od ključnih stubova španska podrška teritorijalnom integritetu Srbije.

Konstatujući da Španija podržava i put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, Margalj je ocijenio da ekonomski odnosi nisu u skladu sa političkim, odnosno da su izuzetno skromni i da bi trebalo da se poprave.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saglasio se sa španskim kolegom da je ekonomska saradnja dvije države na veoma niskom nivou, odnosno oko 340 miliona evra prošle godine.

"Od 2005. godine Španija je kroz direktne investicije u Srbiju uložila više od 125 miliona evra, a kroz donacije oko 40 miliona evra. Ima prostora da se ta saradnja poboljša i na tome ćemo raditi", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima Španija je uvijek bila uz Srbiju, kako podrškom u borbi protiv bespravno proglašene nezavisnosti Kosova, tako i kada je riječ o evrointegracijama Srbije i poručio da ti nikada ne smijemo da zaboravimo.

"Margalj se nalazi na čelu ministarstva koje je trenutno veoma angažovano na podršci srpskim interesima. Španija je zemlja koja je uvijek uz nas, koja podršku nije izražavala samo riječima", rekao je Dačić.

On je dodao da je Španija bila sa Srbijom kada je bilo teško i naglasio da su to temelji buduće saradnje, isto kao i činjenica da dvije države već 100 godina gaje dobre odnose.

Dva ministra dodala su i da su razgovarali o borbi protiv terorizma i migrantskoj krizi i da su donijeli zajednički zaključak da će nastaviti zajedničku borbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije