Ex -Yu

Srbi prijavili Dačića

Srbi prijavili Dačića
Srbi prijavili Dačića

BEOGRAD - Predstavnici srpskih opozicionih stranaka sa sjevera Kosova najavili su danas da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića zbog potpisivanja briselskog sporazuma.

Potpredsjednik privremene Skupštine Kosova i Metohije Dobrosav Dobrić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će na nekoj od sljedećih sjednica te skupštine biti pokrenuta peticija za podnošenje krivične prijave protiv Dačića zbog, kako je rekao, nacionalne veleizdaje učinjene potpisivanjem briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine. 

Skupštinu uglavnom čine odbornici četiri raspuštene skupštine opštine sa sjevera Kosova, koje Vlada Srbije ne priznaje, prenijeli su beogradski mediji. 

Dobrić je danas zatražio od Ustavnog suda Srbije da što prije donese odluku o ustavnosti raspuštanja četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Tražimo da Ustavni sud Srbije vrši svoju funkciju i odgovori na naše žalbe - prema kojem su zakonskom osnovu organizovana privremena veća /u četiri opštine/ i zašto su i dalje na snazi, iako im je mandat dva puta istakao?", kaže Dobrić. 

On je najavio da su predstavnici Skupštine Kosova i Metohije zatražili od predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković da raspiše izbore za četiri opštine na sjeveru Kosova. 

Vlada Srbije podržala je učešće Srba sa sjevera Kosova na lokalnim izborima, koje je organizovala Priština i na kojima su formirane sadanje četiri opštine na sjeveru Kosova. 

Bivši načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković ocijenio je da na sjeveru Kosova i Metohije vlada medijska blokada i da su Srbi na Kosovu "ostavljeni na milost i nemilost albanskim institucijama". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije