Ex -Yu

Srbija gubila 130 miliona evra

Srbija gubila 130 miliona evra
Srbija gubila 130 miliona evra

BEOGRAD - Srbija je čvrsto opredijeljena da više nego do sada radi na mjerama prevencije elementarnih nepogoda i time obezbijedi drugačiju i sigurniju budućnost za generacije koja dolaze, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Navodeći da je Srbija na godišnjem nivou gubila 130 miliona evra zbog poplava, a zbog suše još više, Vučić je rekao da su prošle godine katastrofalne poplave koštale 1,7 milijardi evra. 

"Svaki dinar uložen u prevenciju jednak je sedam dinara koji se troše na obnovu", rekao je Vučić u Beogradu, na prezentaciji Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

On je rekao da je planirano ulaganje u obrazovanje, nabavku opreme i preventivne infrastrukture, kao i u moderan sistem institucija, sposoban da uvijek izađe u susret građanima, prenijeli su beogradski mediji.

"Prvi put Srbija napušta princip `lako ćemo` i u nekoliko decenija preuzima princip da nešto spreči, a ne da leči", rekao je Vučić, koji je zahvalio svim državama i međunarodnim organizacijama, koje su pomogle Srbiji nakon prošlogodišnjih majskih poplava.

Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, koja je predstavila Nacionalni program, kaže da je ideja ovog pograma da se spriječi ono što se dogodilo Srbiji maja prošle godine, kada su je zadesile katastrofalne poplave. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije