Ex -Yu

Stojanović: Da je Srbija prihvatila NATO bazu sačuvala bi Kosovo

Stojanović: Da je Srbija prihvatila NATO bazu sačuvala bi Kosovo
Stojanović: Da je Srbija prihvatila NATO bazu sačuvala bi Kosovo

BEOGRAD - Predsjednik Anketnog odbora Skupštine Srbije Momir Stojanović smatra da bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije da je srpski pregovarački tim u Rambujeu prihvatio da se formira NATO baza kod Prištine.

"Naš pregovarački tim, zbog nerealne procene političara, odbio je u Rambujeu zahtev da se formira vojna baza na aerodromu Slatina, kod Prištine. Da je to prihvaćeno, Kosovo bi ostalo u sastavu Srbije", rekao je Stojanović.

On je za magazin NIN izjavio i da zloupotreba u trošenju budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji za 12 godina nije mogla da se odvija bez političke podrške, te da je vrijeme da dođe do promjene političke elite u pokrajini.

"Da su MUP i tužilaštvo radili svoj posao pljačka na Kosovu bi odavno bila krivično procesuirana. Mora da dođe do promene srpske političke elite na samom Kosovu i Metohiji, kao i predstavnika političkih opcija koje se ključno bave Kosmetom. Oni nemaju više ni moralnog ni političkog kredibiliteta da se bave tom pokrajinom", naglasio je Stojanović.

On je rekao da bi istražni organi trebalo da utvrde čija je odgovornost konačna u tim zloupotrebama, te da nije teško provesti istragu, "samo je pitanje političke volje".

Objašnjavajući zbog čega se Anketni odbor nije bavio istragom o švercu nafte, Stojanović je naveo da je to preobimni materijal koji zahtijeva poseban anketni odbor, te da dokumentacija u koju je imao uvid ukazuje da najveći dio nafte nikada ne stigne na Kosmet, "samo se operu papiri".

"Nafta se vrati i za veličinu PDV prodaje na pumpama centralne Srbije. To nije moguće bez jakih pozicija u poreskoj upravi i Ministarstvu energetike", zaključio je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije