Ex -Yu

Suđenje Sanaderu: Da li je MOL kupio Inu da bi je uništio?

Suđenje Sanaderu: Da li je MOL kupio Inu da bi je uništio?
Suđenje Sanaderu: Da li je MOL kupio Inu da bi je uništio?

ZAGREB - Strateški partner hrvatske Ine, mađarski MOL, zanemario je obavezu modernizovanja Ininih rafinerija, pa je odgovoran i za propuste zbog kojih je hrvatska naftna kompanija izgubila tržišno učešće u zemljama regiona, tvrdio je danas na suđenju Ivi Sanaderu hrvatski predstavnik u Ininom nadzornom odboru Damir Vanđelić.

Vanđelić, kojeg je na to mjesto imenovala vlada Jadranke Kosor, istakao je pred Županijskim sudom u Zagrebu da je MOL, takođe, zapostavio modernizaciju Ine.

"Izmjenama međuakcionarskog ugovora koji je 2009. s MOL-om potpisala Sanaderova vlada propisana je obaveza modernizacije rafinerija u Rijeci i Sisku. Kako ugovor ne predviđa nikakve penale, modernizacija nije dovršena, već je zapostavljena", kazao je svjedok.

Po njegovom mišljenju, to je jedan od razloga za gubitak djela regionalnog tržišta, a u BiH, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori Inino učešće je palo s 32 odsto na 20 odsto. Pad je pojačan 2009. i 2010. godine, kad je u regionu izgubljeno više od 14 odsto tržišnog učešća.

Bivšem hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Sanaderu sudi se po sjedinjenoj optužnici za ratno profiterstvo i primanje deset miliona evra mita od mađarske kompanije MOL za preuzimanje Ine.

Upitan ko je od Ine preuzeo dio "tržišnog kolača", Vanđelić je odgovorio da se radi o tržištu na kome strateški partner MOL djeluje i samostalno, pa je istovremeno povećao svoje tržišno učešće.

Osim toga, po izmijenjenom ugovoru nadzorni odbor nema mogućnosti da utiče na godišnji budžet i Investicioni plan, rekao je Vanđelić.

Na pitanje Sanaderove odbrane da li je MOL ušao u vlasništvo Ine kako bi sabotirao rad te kompanije, Vanđelić je rekao da takve zaključke ne može da donosi. Rekao je da se mađarska strana u Ini ponašala shodno izmijenjenom ugovoru, a da štetu treba utvrditi detaljnim vještačenjem.

Na pitanje mora li akcionar s većim paketom imati i osjetno veća upravljačka prava, Vanđalić je rekao da to nije nužno.

Kako optužnica tereti Sanadera da je primio mito kako bi Inu prije prepuštanja MOL-u oslobodio nerentabilnog gasnog poslovanja koje gomila gubitke, Vanđelić je rekao da je to predviđao izmijenjeni ugovor, ali da to nije realizovano u cjelini.

Vanđelić je potvrdio da hrvatski predstavnici u upravi ne mogu uticati na Inino poslovanje, ali i da su nakon izmjene upravljačke strukture zapostavljena dva ključna cilja - hrvatska energetska stabilnost i povećanje Ininog tržišta.

On je tako potvrdio iskaze koji su prošle sedmice dala dva hrvatska člana Inine uprave, Ivan Krešić i Davor Majer, koji su rekli da su prepuštanjem upravljačkih prava MOL-u zakinuti hrvatski interesi, s obzirom da je Ina kičma hrvatskog energetskog sistema.

Sanaderova odbrana prigovorila je na Vanđelićevo svjedočenje, ocijenivši da svjedok tvrdi da je MOL kupio Inu kako bi je uništio i da je takav utisak stvoren u javnosti.

Osim za primanje mita od mađarskog MOL-a, Sanaderu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hipo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme, 1994. i 1995. godine, zadužila za kupovinu zgrada nekoliko ambasada.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 26. aprila, kad bi iskaz trebalo da da predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Sanaderu se u ponedjeljak nastavlja suđenje za korupcionu aferu Fimi medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije