Ex -Yu

Suđenje vijeka u Hrvatskoj: Sanader i HDZ odgovaraju za Fimi mediju

Suđenje vijeka u Hrvatskoj: Sanader i HDZ odgovaraju za Fimi mediju
Suđenje vijeka u Hrvatskoj: Sanader i HDZ odgovaraju za Fimi mediju

ZAGREB - U Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje za najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj u kojoj su među optuženima i bivši premijer Ivo Sanader i Hrvatska demokratska zajednica za slučaj "Fimi medija", posredstvom koje je iz državnih preduzeća i institucija uziman novac za "crni fond" HDZ-a.

Ovo je prvo suđenje na kojem se sudi jednoj političkoj stranci kao pravnom licu, a na optuženičkoj klupi su, osim bivšeg lidera HDZ-a, i bivši portparol stranke i Vlade Ratko Maček, blagajnik HDZ-a i bivši šef carine Mladen Barišić, knjigovođa Branka Pavošević i Nevenka Jurak, vlasnica "Fimi medije".

Nakon čitanja optužnice Sanader je naveo da se ne smatra krivim i da je "optužnica konstruisana", a krivicu su odbacili i bivši portparol HDZ-a i Vlade Ratko Maček i predstavnik HDZ-a, dok su ostali optuženi priznali krivicu.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović i Mačekov branilac Tihomir Rubeša najavili su da će uvodne govori održati nakon što tužilaštvo završi iznošenje dokaza, čime nije bila zadovoljna sudija Ivana Čalić koja vodi proces, ocijenivši da se to "graniči sa zloupotrebom".

Suđenje će zbog toga vjerovatno biti produženo za koji mjesec s obzirom na to da će neki svjedoci, ako odbrana ne promijeni stav, biti pozivani dva puta, jednom kao svjedoci odbrane, a jednom kao svjedoci optužbe, umjesto da budu ispitani odjednom.

Advokat HDZ-a Davorin Budin rekao je da će dokazivati kako stranačka tijela nisu znala za crne fondove. "Mislim da smo postavili ozbiljne temelje odbrane i da imamo dobre izglede za uspjeh", rekao je Budin novinarima po završetku ročišta.

U uvodnoj riječi Budin je naveo kako Sanader, kao predsjednik stranke, nije bio odgovorna osoba za finansijsko poslovanje već je tu funkciju imao tadašnji sekretar stranke Ivan Jarnjak.

Advokati optuženih koji su priznali krivicu naveli su da će dokazivati istinitost iskaza svojih klijenata, te ukazati kako je njihova saradnja s tužilaštvom olakšala utvrđivanje činjenica u ovom postupku.

Prema optužnici, iz državnih preduzeća i institucija uzeto je više od 70 miliona kuna (9,37 miliona evra). Oko 31,6 miliona kuna (4,23 miliona evra) navodno je od 2003. do 2009. završilo u HDZ-ovom "crnom fondu", a 15 miliona kuna (2,01 miliona evra) kod Sanadera.

Na pripremnoj raspravi prihvaćeno je 150 svjedoka. Među svjedocima je i bivša premijerka i sadašnja šefica HDZ-a Jadranka Kosor, koju su za svjedoka predložili i optužba i odbrana, a očekuje se i svjedočenje cijelog predsjedništva stranke. Među mogućim svjedocima su pjevači Marko Perković Tompson i Nina Badrić, koji su navodno primali novac iz HDZ-ovog "crnog fonda", ali i vodećih hrvatskih preduzetnika Ivice Todorića i Tome Horvatinčića.

Za "Fimi mediju" podignute su još četiri optužnice za ukupno sedam lica - protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Kirina, bivših šefova Hrvatskih autocesta Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara, bivšeg šefa autoputa Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Vinka Mladinea.

Rasprave će se održavati svaki ponedjeljak i utorak, budući da se ostale dane Sanaderu sudi po objedinjenoj optužnici zbog ratnog profiterstva u slučaju provizije od "Hipo banke" i primanja mita od mađarske kompanije "Mol" kako bi preuzela Inu.

Proces za najveću korupcijsku aferu nastavlja se sutra, kada će biti saslušani optuženi koji su priznali krivicu.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije