Ex -Yu

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"
Susret lidera Srbije i RS na mostu "Bratoljub"

BRATUNAC - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović susreli su se na mostu koji spaja Ljuboviju i Bratunac sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Oni će se zajedno uvjeriti o toku radova.

"Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih", rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon obilaska radova na mostu "Bratoljub", i poručio da je važno da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake.

Na mostu koji spaja obale Drine, Vučić je okupljenim građanima rekao da su radovi završeni na vrijeme, kaže da su mu rekli i prije roka, te poručio da mostovi, a ovaj je 12. na Drini, obezbijeđuju pristojan život, povezuju, spajaju...

"Preko njih počinjemo da se razumemo, oni nam omogućavaju da radimo, donose nove poslove, ali i prenose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih", rekao je Vučić i pozvao narod i s jedne i s druge strane Drine da i dalje gradi.

Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić
Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić

Dodik: "Bratoljub" - rezultat uspješne saradnje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u LJuboviji da je most "Bratoljub", između ovog grada i Bratunca, rezultat uspješne saradnje Srbije i Srpske u okviru sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

"Ovdje smo da svjedočimo o velikom uspjehu koji je urađen. Ova generacija političara Srpske i Srbije ostavlja ovaj most kao dokaz da smo radili i spojili ljude ovog kraja na briljantan način", poručio je Dodik u obraćanju na obilježavanju premošćavanja rijeke Drine i nakon što je posjetio radove na izgradnji mosta "Bratoljoub". On je naglasio da mosta "Bratoljub" ne bi bilo da nije bilo Vlade Srbije.

"Zato je ogromna moja zahvalnost predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću, ali i ministrima. Moramo graditi mostove da bi sve bilo bliže i jedinstvenije, a ovaj je izgrađen da spaja i da se ovdje razvija život i rad", dodao je Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

On je ocijenio da sada Republika Srpska i Srbija razvijaju najbolje odnose koji se ogledaju u mnogim sferama i realizaciji značajnih projekata. "Ovaj most svjedoči da smo spremni da radimo u nemogućim uslovima. Naši planovi odnose se i na obrazovanje, zdravstvo, kulturu i sve što je važno za naše ljude", kaže Dodik. Prema njegovim riječima, ima još mnogo stvari koje Srpska i Srbija moraju da urade.

"Očekujem od novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da još više radimo, a zahvaljujem Nikoliću na uspješnoj i dobroj saradnji. Mnogi misle da je jednostavno voditi države, a Nikolić je pokazao na koji način se to radi, jer je održao sinergiju institucija Srbije, ali i Srpskoj uputio riječi koje su nas ohrabrivale. Za nas je uvijek bio tu i zbog toga mu dugujemo zahvalnost za sve što je učinino svih ovih godina", istakao je Dodik.

On je naveo da su zahvaljujući Nikoliću, Vučiću i ministrima odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada, što mora biti obaveza i generacija koje dolaze.

"Ne smijemo stati nego ići dalje, a to znači graditi puteve, mostove, veze i život", zaključio je Dodik.

Obilježavanju premošćavanja rijeke Drine prisustvovali su i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te premijeri Srpske i Srbije - Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić.

Tomislav Nikolić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vučić
Tomislav Nikolić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vučić

Na skupu su bili i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, predstavnici Savjeta ministara BiH, lokalnih zajednica ovog dijela Srbije, ali i veliki broj građana.

Potpisivanjem Protokola ministara saobraćaja Srbije i Republike Srpske 2012. godine započela je realizacija projekata izgradnje mosta preko rijeke Drine i zajedničkog graničnog prelaza. Završetak izgradnje mosta planiran je do kraja septembra.

Više hiljada građana Podrinja sa obje strane Drine okupilo se na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji.

Na bini na mostu "Bratoljub" su zastave Srbije, Republike Srpske i BiH, a građani u Ljuboviji u kolonama pristižu na most, te je saobraćaj blokiran.

Most "Bratoljub" je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova od čega su četiri u Drini i po dva na obalama rijeke, a njegova ukupna vrijednost je 13 miliona evra. 

Preostali su završni radovi na uređenju pješačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake.

U Ljuboviji kažu da će se ostvariti višedecenijski san mještana cijelog Podrinja da ih rijeka više ne razdvaja već spaja.

Dnevno između Ljubovije i Bratunca preko reke pređe 5.000 ljudi.

Nikolić: korak preko Bratoljuba - korak u zajedničku budućnost

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji da korak preko tog mosta predstavlja korak u susret bratu i zajedničkoj budućnosti.

"Teći ćemo jedni prema drugima kao što ispod ovog mosta teče Drina. Posle toliko tuge i podela danas smo ispunjeni ponosom i radošću što potomcima ostavljamo svoj trag u vremenu - most preko Drine 'Bratoljuba'", istakao je Nikolić u obraćanju na obilježavanju premošćavanja rijeke Drine i nakon obilaska radova na izgradnji mosta.

On je rekao da se pokazalo da je sasvim moguće okupiti i Srbiju i BiH i Republiku Srpsku oko zajedničkog projekta, koji je važan za sve, za zajedničku budućnost.

Navodeći da mostovi na Drini nisu tek strateški važni projekti za ekonomski razvoj, trgovinu, turizam ili saobraćajno povezivanje, Nikolić je istakao da je njemu podjednako važno što će "Bratoljub" sa obje strane imati biciklističke i pješačke staze, kao i to što skraćuje put transporta robe za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa Koridorom 11 i lukom Bar.

"Meni je isto toliko važno što ima po dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima, da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Republike Srpske u Srbiju i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gde ideš, pošto će sve da bude jedno", naglasio je Nikolić.

On je dodao da je most "Bratoljub" infrastruktura srpske duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vjekuju na ovim prostorima dijeleći sudbinu i živote sa srpskim narodom.

"To je 'Bratoljub' - most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i našu stalnu težnju da se uvek i svuda prepoznajemo, volimo i uvažavamo, jer mi smo deca iste majke", rekao je Nikolić.

Navodeći da su srpskim majkama nekažnjeno otimali decu, a one ostajale uplakane na levoj obali Drine, jer nije bilo mosta kojim bi nastavile da idu kroz svoju zemlju, Nikolić je podsjetio da su tuđinci uvijek koristili Drinu da razdvoje srpski narod, te da ga most "Bratoljub" spaja zanavijek.

Nikolić je dodao da su rijeke krvotok svih zemalja, pa i srpskih, ali da niko osim Srba nema Moravu i Drinu, rijeke koje teku po sred srpskih zemalja i koje su odrednice srpskog bića, trajanja, postojanja.

"One su večito živi svedoci naše istorije. Morava i Drina su više od svih drugih voda, one su vode koje utoljavaju identitetsku žeđ kod Srba. Drina je reka koja traži da se na njoj stalno grade ćuprije, da bi spajala narod, da bi svedočila našu želju da premostimo svaku muku i brigu, da bi svedočila da smo jedno", istakao je Nikolić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije