Ex -Yu

Svaka druga žena trpi nasilje

Svaka druga žena trpi nasilje
Svaka druga žena trpi nasilje

BEOGRAD - U Srbiji svaka druga žena trpi neki vid nasilja, a tokom ove godine ubijene su 22 žene u porodičnim svađama, što je zabrinjavajuće, rečeno je na skupu posvećenom Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će Vlada pomoći sigurnim kućama, raditi na izmjeni zakona i na edukaciji, kao ekonomskom osamostaljivanju žena. 

"Cilj je da se od Srbije stvori zemlja u kojoj se neće reći da gotovo 52 odsto žena trpe neki vid nasilja - da svaka druga žena trpi neki vid nasilja. Hoćemo da budemo zemlja koja je primerom pokazala da sa tim problemom može boriti", rekla je Mihajlovićeva na skupu održanom u Tanjugovom pres centru. 

Ona je istakla da žene treba osnažiti, osamostaliti i pomoći da riješe problem, i da nasilje nad ženama nije problem samo žrtve, već društveni problem koji se mora rješavati udruženim snagama svih.

Mihajlovićeva je podsjetila da je u Srbiji formirano Koordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost i da treba donijeti promjene zakona koji moraju da se prilagode evropskim direktivama i sporazumima.

Koordinator savjetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević navela je da se savjetovalištu ove godine za pomoć javilo 2.800 žena, a 22 žene su ubijene u porodičnim svađama, što je zabrinjavajuće, iako je to dva puta manji broj u odnosu na prošlu godinu.

Ona je dodala da je potrebno preispitati postoji li mogućnost da se učini više da bi se spriječili takvi slučajevi i dodala da u Beogradu postoje tri sigurne kuće, te da savjetovalište nije u mogućnosti da pomogne ženama u onom smislu koji bi njih potpuno osamostalio i dao novu perspektivu u životu.

Mikaina Stevanović iz Gradskog centra za socijalni rad iznijela je podatak da je u toku 2013. godine na evidenciji Centara za socijalni rad bilo 2.397 žrtva unutar porodičnog nasilja, da su djeca bila žrtve u 37 odsto slučajeva, punoljetna lica u 47 odsto, a stariji u ukupom broju 15 odsto.

Navodeći da je najdominantniji oblik nasilja bio psihičko i emocionalno nasilje, ali ima slučajeva i seksualnog, Stevanovićeva je dodala da je najviše žrtava ženskog pola, dvije trećine, a kada je riječ o djeci u 52 odsto slučajeva su to djevojčice, dok muškarci trpe nasilje u znatno manjem broju.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je ranije danas da će krivični propisi Srbije biti usaglašeni sa odredbama Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije