Ex -Yu

Tači poručio Srbima: Nema više povratka na staro

Tači poručio Srbima: Nema više povratka na staro
Tači poručio Srbima: Nema više povratka na staro

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hašim Tači poručio je danas Beogradu da "nema više povratka na staro", da će zabrana uvoza i izvoza ostati na snazi dok Srbija ne promijeni svoj odnos prema Kosovu, a međunarodne zvaničnike upozorio da ne smiju pregovarati sa liderima srpskih institucija.

"Moraju da shvate da povratka nazad nema i da status kvo više ne postoji. O granici republike Kosovo nema kompromisa sa bilo kim", poručio je Tači na sjednici kosovske Vlade.

Tači je pozvao Euleks da se "vrati u okvir mandata", upozorivši da je Vlada na čijem je čelu spremna i odlučna da sama, uz pomoć Kfora, uspostavi red i zakon na cijeloj teritoriji.

"Ne može Euleks biti legitiman na jednom dijelu teritorije Kosova, a na drugom ne. Upozoravam Misiju Euleks da je ova Vlada spremna i odlučna da uz pomoć KFOR-a sama uspostavi red i zakon na cijeloj teritoriji Kosova i zato od Euleksa očekujem da se vrati mandatu", poručio je Tači.

On je rekao da je uz podršku NATO-a "uspostavljen red i zakon" na prelazima Brnjak i Jarinje i da je potpuno prekinut "lanac krijumčarenja".

Tači je optužio zvaničnike Srbije da su "organizovali, rukovodili i motivisali građane na sjeveru Kosova da napadnu i spale prelaz Jarinje", dodajući da su se kosovski policajci i carinici "uspješno suprotstavili na prelazu Brnjak".

On je poručio da će Kfor, carinici i KPS ubuduće spriječiti da na Kosovo preko ova dva prelaza ulaze predstavnici "paralelnih struktura, dovlači oružje i municija, krijumčari roba".

Prema njegovim riječima, preko ovih prelaza do daljeg će moći da prelaze samo putnički automobili.

Tači je ponovio da međunarodni zvaničnici više ne smiju da pregovaraju sa liderima srpskih isntitucija "koji se deklarišu u ime kosovskih Srba".

"Bez obzira, bile to diplomate ili vođe međunarodnih misija na Kosovu, oni više ne mogu imati bilo kakvog kontakta sa njima. Jedini predstavnici kosovskih Srba su ljudi koji sjede u Vladi i prihvataju Kosovo kao svoju državu", poručio je Tači.

On je istakao da dijaloga neće biti sa "ljudima koji ilegalno borave na Kosovu", već da se pregovori mogu nastaviti samo u Briselu, u skladu sa dnevnim redom koji je utvrdila EU, i uz podršku SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije