Ex -Yu

Traže od Nikolića postavljanje spomen ploče hrvatskim braniteljima u Novom Sadu

Traže od Nikolića postavljanje spomen ploče hrvatskim braniteljima u Novom Sadu
Traže od Nikolića postavljanje spomen ploče hrvatskim braniteljima u Novom Sadu

KOPRIVNICA - Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UHBDR) '91 uputila je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, u kojem traže da se zauzme za postavljanje spomen ploče u Novom Sadu, 18. novembra, svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, jer novosadski gradonačelnik na to ne pristaje.

 U pismu ističu kako žele da Nikolić podrži tu inicijativu jer je riječ o miroljubivoj akciji, bez političkih  uplitanja, kojoj je cilj podsjetiti i odati poštovanje onima koji su dali svoje živote tokom srpske i crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i poučiti mlade u Srbiji da se u Hrvatskoj od 1991.-1995. vodio žestoki rat, te da svaki rat nanosi patnju, bol i tugu.

 "Vama je poznato da ni jedan hrvatski vojnik tih godina nije prešao srpsku granicu. Vrijeme je da već jednom Srbija prizna da je ratovala u Hrvatskoj, da je s njezine strane Hrvatskoj učinjena ogromna materijalna  šteta, da su u Srbiji, Crnoj Gori i drugdje postojali koncentracijski logori u kojima su zatvarani i mučeni Hrvati, da se neprestano otkrivaju nove masovne grobnice, te da su naposljetku u tom ratu ubijeni i mnogi hrvatski civili: djeca, žene, starci", ističe se u saopštenju.

 Iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata podsjećaju i kako Srbija još nije dopustila da hrvatski logoraši postave spomen ploče u logorima Stajićevo i Begejci, u Srbiji, gdje je bilo zarobljeno i teško zlostavljano nekoliko hiljada hrvatskih vojnika i civila. Traže od srbijanskog predsjednika da se zauzme za postavljanje spomen ploče kao i da se hrvatski branitelj Veljko Marić, koji je uhapšen i suđen u Srbiji pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, prebaci iz srpskog zatvora u neki od zatvora u Hrvatsku.

 "Gospodine Predsjedniče, ne kažemo da u ovom ratu kojeg mi zovemo Domovinskim, a Vi Otadžbinskim nisu stradali i brojni Vaši sugrađani. Jedno od groblja srpskih vojnika još se uvijek nalazi nedaleko centra Grada Vukovara, o čemu se već gotovo i ne govori. S druge pak strane, u Vukovaru, Gradu - mučeniku nalazi se i veliko, Memorijalno groblje na kojem se mogu vidjeti čak 938 bijela križa, a svaki od njih označava jednog ubijenog Hrvata u Domovinskome ratu", stoji u pismu UHBDR'91 srbijanskom predsjedniku.

 Iz UHBDR '91 ističu kako spomen ploča - kakvu žele postaviti u Novom Sadu, jer je nekako najbliži Vukovaru, hrvatskoj svetinji - može samo pridonijeti da se ukaže da se nešto takvoga više nikada ne ponovi.

 "Zar 23 godine od početka rata nije dovoljno da kažemo i da se prisjetimo točno kako je bilo? Tko je kome prvi 'ušao u dvorište'. Postoje brojni dokumenti, fotografije, video i ini zapisi", navodi u otvorenom pismu predsjednik  UHBDR '91 Mladen Pavković.

 Dodaje kako bi "stoga, istina možebitno krenula i od ove jedne skromne i prigodne  spomen ploče, koje se mnogi ne samo u Novom Sadu, već i u Srbiji, bezrazložno plaše i protive".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije