Ex -Yu

Tri Poljaka uhapšena zbog prevara sa SIM karticama

Tri Poljaka uhapšena zbog prevara sa SIM karticama
Tri Poljaka uhapšena zbog prevara sa SIM karticama

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, uhapsili su tri poljska državljanina zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i računarska prevara.

Osumnjičeni su, od oktobra 2014. godine, bez prijave boravka u Republici Srbiji, u specijalno pripremljenim vozilima i iznajmljenim stanovima na području Beograda, zloupotrebljavajući računarsku i telekomunikacionu opremu, kontinuirano vršili poslove "bypas", odnosno preusmjeravanje međunarodnog telefonskog saobraćaja na neregistrovane pripejd SIM kartice, saopštio je MUP.

Putem VOIP tehnologije, međunarodna telefonska veza je zaobilazila legalne rute i prikazivala se kao nacionalna veza, na štetu sva tri telekomunikaciona operatora koji su dostavili odštetni zahtev u iznosu od preko 650.000 evra radi pokretanja krivičnog postupka.

Tokom akcije zapljenjena je velika količina računara, računarske i telekomunikacione opreme kao i identifikovana količina od više hiljada SIM kartica domaćih operatora koje su korišćene za izvršenje krivičnog djela.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije