Ex -Yu

Trudnica sa dvoje djece izbačena iz stana

Trudnica sa dvoje djece izbačena iz stana
Trudnica sa dvoje djece izbačena iz stana

Iz zgrade u Ulici Drinske divizije u Borči izbačeno je juče dvoje djece i njihova majka Ivana Milovanović, kojoj je do trećeg porođaja ostalo dvije nedjelje.

Ivana je iz stana u kojem je živjela sa majkom i dvoje djece, izašla na kraju prinudnog iseljenja, da isprati posljednju turu namještaja.

"Vidite i sami šta se dešava. Do termina za porođaj mi je ostalo još dve nedelje: treba li na ulici da se porodim", prokomentarisala je kratko i otišla da provjeri djecu koja su spavala u automobilu.

Milovanovići su žrtve tipičnog ”tranzicijskog scenarija”.

Još 2003. uselili su se u stan od 40 kvadrata, koji je Ivanina majka Milanka, kao i brojni drugi radnici beogradske “Tehnohemije”, dobila na korišćenje od preduzeća.

Pomenuto preduzeće je iz državnog trebalo da pređe u privatne ruke, ali je kupovinu preduzeća na javnoj aukciji poništila Agencija za privatizaciju, pa je “Tehnohemija” od tada zvanično “preduzeće u restrukturiranju”.

Dodjelama stanova prethodilo je formiranje “rang liste”, poslije čega su Milovanovići, u protekloj deceniji, pokušavali da otkupe stan.

Taman kad su prošle godine od Prvog osnovnog suda dobili rješenje da na to imaju pravo, sačekao ih je novi problem.

Naime, D. D.  još jedan penzionisani radnik “Tehnohemije”, podnio je privatnu tužbu u kojoj je zahtijevao da stan bude dodjeljen njemu, u skladu sa “rang listom” napravljenom još 90-ih godina.

"Ta lista je poništena. Najstrašnije od svega je što nismo ni znali da nam se ovo sprema: ni “Tehnohemija”, ni taj “kolega”, ni sud, nisu nas obavestili o paralelnom procesu koji je on vodio. Samo smo 10. novembra dobili obaveštenje od privatnih izvršilaca o iseljenju", priča Dragan Milovanović, Ivanin otac.

Iz zajedničkog doma, makar za neko vrijeme, svako nastavlja na svoju stranu, djeca će kod prijatelja u komšiluk, baka i deda u “sobicu” koji su pronašli.

A Ivani je sljedeća stanica, porodilište.

Porodici Milovanović juče su podršku pružale kolege iz “Tehnohemije”, koje su po istoj rang listi dobili stanove u komšiluku.

"Svi smo u istom sosu. Šta ako se i meni sutra neko pojavi sa ovakvim rešenjem", kaže Angelina Vujičić, penzionisana radnica “Tehnohemije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije