Ex -Yu

Udovički: Svako će biti vrednovan po radu

BEOGRAD - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je da je prvi nacrt zakona o platama spreman i da bi javnosti mogao biti predočen početkom maja.

Ona je naglasila da je predloženo rješenje sa 60 platnih grupa, bez razreda i dodala da je važno urediti i vrednovanje po učinku rada, kao i da kroz katalogizaciju radnih mjesta svaki posao bude dobro opisan. 

"Na taj način će posao koji se obavlja u bilo kom gradu sa istim obimom i pod istim uslovima rada, biti isto plaćen", istakla je Udovički. 

Ona je pojasnila da katalogizacija radnih mjesta u javnom sektoru praktično znači da postoji samo jedan naziv za svaki posao koji se radi i koji će biti isti u svakom sektoru, prenose beogradski mediji. 

"Katalogizacija je neverovatno obiman i važan posao da bi se uveo red u celu javnu upravu. Potrebna nam je i zbog Zakona o platama i zbog racionalizacije", rekla je Udovički.

Ona je istakla je da u sektoru kao što je prosvjeta, treba osmisliti način da se mnogo ubjedljivije i na duži rok mjeri učinak, te da će zbog toga postojati malo više platnih razreda, kako bi se odrazilo iskustvo.

Udovički je rekla da će se, dok god se ne uvede plaćanje prema količini obavljenog posla, što se u medicini zove kapitacija, napraviti napor da se u Zakonu o platama razlikuju bar uslovi rada, odnosno njegov intenzitet.

"Nije isto raditi, recimo, ako ste medicinska sestra u hitnoj službi, gde dolazi 50 pacijenata dnevno, i tamo gde ih dolazi 150", zaključila je Udovički. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije