Ex -Yu

Uhapšeni u akciji Monstrum: Nije trebalo pucati na djecu

Uhapšeni u akciji Monstrum: Nije trebalo pucati na djecu
Uhapšeni u akciji Monstrum: Nije trebalo pucati na djecu

SKOPLJE - Jedan od privedenih u policijskoj akciji "Monstrum" zbog ubistva petorice mladih Makedonaca kod Smiljkovskog jezera izjavio je da na njihovoj meti "nije trebalo da budu djeca", već da je trebalo "udariti po uniformama", misleći na policiju, rekli su sudski izvori.

Prema tim izvorima, na koje se poziva novinska agencija Makfaks, ovaj privedeni je to izjavio u sudskoj zgradi pred nekoliko prisutnih, ali nije poznato da li je to isto ponovio i pred istražnim sudijama.

Makfaks navodi još da je problem s kojim su se suočile istražne sudije bio taj što se nije mogao naći advokat koji bi branio osumnjičene za ubistvo četvorice mladića i jednog 45-ogodišnjeg muškarca 12. aprila na jezeru nadomak Skoplje.

Niko od pozvanih po službenoj dužnosti, tvrdi agencija, nije htio da prihvati da brani osumnjičene, pa čak ni poznata advokatska imena.

Makfaks još nezvanično saznaje da su privedeni koji su riješili da daju iskaz pred istražnim sudijom tvrdili da su bili dio grupe koja se bavila nelegalnim aktivnostima, zbog novca.

Pravdali su se, navodi Makfaks, da su bili veoma siromašni i da su prihvatili da čuvaju oružje u svojim kućama.

Dnevni list "Utrinski vjesnik" u vikend izdanju piše da je istraga sada usredsređena na to koliko vremena je grupa spremala ubistvo, da li je spremala novi napad, ko ih je pomagao i finansijski i logistički.

Iz MUP-a za list navode da u ovoj fazi istrage ne mogu niti da potvrde niti da demantuju glasine da je radikalna grupa spremala i druge napade.

Portparol policije Ivo Kotevski rekao je da za petoricu koji su optuženi za terorizam, od kojih su dvojica u bjekstvu, policija ima čvrste dokaze da su direktno učestvovali u zločinu.

"Utrinski vjesnik" navodi da je osumnjičena petorka i ranije imala sukob sa zakonom u slučajevima nasilja ili nedozvoljenog držanja oružja, a jedan od dvojice bjegunaca Alil Demiri je bio osuđen i na trogodišnju kaznu zatvora zbog nasilja.

Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji juče su objavili da je on navodno u Španiji, odakle je kontaktirao porodicu, kojoj je, navodno, rekao da nije kriv i da će se vratiti u zemlju da to i dokaže.

U policijskoj akciji "Monstrum" 1. maja je uhapšeno 20 radikalnih islamista koji se dovode u vezu sa petostrukim ubistvom, od kojih su petorica optuženi za terorizam.

Uhapšeni su, prema navodima ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, pripadnici radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih su bili na bojištima u Avganistanu i Pakistanu, gdje su se borili protiv snaga NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije