Ex -Yu

Umjesto Albanke u Sabor ušao predstavnik Bošnjaka

Umjesto Albanke u Sabor ušao predstavnik Bošnjaka
Foto: Tanjug/AP | Umjesto Albanke u Sabor ušao predstavnik Bošnjaka

ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati izbora održanih u srijedu.

Naime, prema obrađenim podacima sa 99,5 odsto biračkih mjesta, Hodžić je dobio glasove 3.328 birača, a Lekaj Prljaskaj 2.239 birača te će Hodžić zastupati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovenačku nacionalnu manjinu.

Prema obrađenim podacima s 99,53 odsto biračkih mjesta, Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasova i tijesno pobjeđuje protivkandidata Korada Dusića koji je dobio 933 glasa.

Furio Radin, sociolog po zanimanju, dužnost poslanika, obnaša neprekidno od 1992. godine i s 32 godine ima najviše saborskog staža od svih drugih zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je jedan od zamjenika predsjednika Sabora od 2017. godine. Na početku prošlog mandata bio je najavio odlazak u penziju, ali se opet takmičio za to mjesto.

Novi su mandat osvojili Robert Janković (mađarska manjina) koji nije imao protivkandidata te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina) koji je po broju osvojenih glasova (1.759) nedostižan svom protivkandidatu Ivanu Komaku (132).

Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma "Kali Sara"), a u Sabor će ponovno ući i troje poslanika SDSS-a Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov, koji su osvojili bitno više glasova od svojih protivkandidata.

Hrvatska garantuje pripadnicima nacionalnih manjina prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru i oni se biraju pojedinačnim izborom, i kod izbora te grupe zastupnika ne koristi se preferencijsko glasovanje. Ukupno se bira osam zastupnika nacionalnih manjina.

Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika, a ostala 21 manjina pet zastupnika.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije