Ex -Yu

Vasiljković: Ako mi Srbija ne pomogne, u Hrvatskoj će me ubiti

Vasiljković: Ako mi Srbija ne pomogne, u Hrvatskoj će me ubiti
Vasiljković: Ako mi Srbija ne pomogne, u Hrvatskoj će me ubiti

SIDNEJ - Ne mogu da shvatim da me je Srbija otpisala. Ubiće me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete, kaže Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, srpski politički zatvorenik u Australiji, poslije nagovještaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj.

Iz pritvorske ćelije u zatvoru "Parkli" poručuje da dane provodi u teškoj neizvjesnosti.

"Visoki zvaničnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim robiju, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra Dačića, sa kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od naše ambasade, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gde će me sigurno ubiti. Ambasada Srbije u Kanberi i Generalni konzulat Srbije u Sidneju mi ne prenose nikakve poruke iz Vlade Srbije, jer ih nema. To ne mogu da shvatim", ekskluzivno za Večernje novosti kaže Vasiljković.

Hrvatska je optužila Kapetana Dragana za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tokom 1991. i 1992. u Republici Srpskoj Krajini. Istovremeno, zatraženo je njegovo hapšenje i izručenje radi suđenja u Zagrebu.

Uhapšen je u Pertu 2006. Vlada Australije je poslije višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenje, u novembru 2012. donijela odluku o ekstradiciji Hrvatskoj. Posljednja odluka o odbijanju žalbe slomila mu je vedar duh.

"Vasiljković se fizički dobro drži, ali psihički je zbunjen. Ne zna šta da radi, ni šta će se dogoditi sa njim. Posle odbijanja Saveznog suda da prihvati njegovu žalbu na regularnost sudskog procesa, našao se pred pretnjom ekstradicije Hrvatskoj. Njegove oči i nade okrenute su sada samo prema Srbiji", objašnjava stanje Kapetana Dragana njegov prijatelj, profesor Vojislav Ilić, koji ga je posetio u zatvoru.

Ilić kaže da je Kapetan Dragan u zatvoru doskoro svirao gitaru, izučavao literaturu iz fizike, o robotici, kosmosu i solarnim letjelicama, a sada samo šeta i iščekuje lijepe vijesti iz Srbije. Predstavnici srpske zajednice su prestali da dolaze kod Kapetana Dragana, valjda zato što australijski mediji izvještavaju da je njegov slučaj okončan. I da će Kapetan Dragan uskoro da leti za Zagreb. Posjećuju ga samo supruga Nada, brat Kića, djeca, izaslanik vladike Irineja, episkopa Mitropolije australijsko-novozelandske i prijatelj dr Vojislav Ilić, sa kojim se preko nedjelje čuje i telefonom.

Na sve žalbe Kapetana Dragana i njegovih advokata australijsko pravosuđe je odgovorilo negativno.

"Jedina preostala šansa kao privremeno spasenje od ekstradicije jeste žalba Vrhovnom sudu Australije. Ako je Vrhovni sud prihvati, mogu da mi odlože izručenje za naredne dve godine". računa Kapetan Dragan.

Vasiljković sada ima i veliki problem s advokatima.

"Nema novca da plati advokate i oni zato počinju da 'trguju' s njim", upozorava Ilić.

Dosadašnje troškove odbrane Vasiljkovića plaćala je srpska zajednica, predvođena Odborom za pravdu i istinu, koji je formiran radi zaštite prava Kapetana Dragana. Kako je, međutim, ta podrška posustala, pojavila se prijetnja da će dugovanja slomiti Kapetana Dragana.

"U Australiji strana koja izgubi na sudu plaća sve troškove. Ovde od države Vasiljković ima samo besplatan stan i hranu. Australija je na suđenje potrošila dva miliona dolara. Svi smo mi australijski poreznici, i mi smo to platili. Hrvatska ne plaća nijedan dolar da se njen zahtev o izručenju izvrši. Sada advokati, svesni da od Kapetana Dragana neće dobiti honorare, pregovaraju sa državom oko nagodbe - ili da se oslobodi ili da se što pre izruči Zagrebu", objašnjava Ilić.

U slučaju da Kapetan Dragan izgubi i sljedeću žalbu u Vrhovnom sudu, Australija će Vasiljkoviću i njegovoj policijskoj pratnji platiti samo jednosmjernu avionsku kartu od Sidneja do Zagreba.

"Ako advokati Kapetana Dragana sada odustanu od dalje bitke za njegovu slobodu, jer osećaju da ne mogu da pobede državu Australiju, može se lako dogoditi da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj za pravoslavni Božić", strepi Vojislav Ilić iz Sidneja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije