Ex -Yu

"Veliki školski čas" u Šumaricama

"Veliki školski čas" u Šumaricama
"Veliki školski čas" u Šumaricama

U Šumaricama je u znak sećanja na Kragujevčane streljane 1941. godine počela tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas", kojoj prisustvuje i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Komemorativna manifestacija "Veliki školski čas" u Somen-parku Šumarice održava se u znak sjećanja na 21. oktobar 1941, kada je njemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.

Manifestacija je počela intoniranjem himne Bože pravde nakon čega su na spomenik streljanim đacima i profesorima, položeni vijenci.

Vijence su prvo položili đaci Prve kragujevačke gimnazije i direktorka, a zatim predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnci Ministarstva za rad, Grada, ambasada, političkih organizacija i udruženja.

Povodom 75. godina od tog stradanja, izvedena je poema Aleksandra B. Lakovića "Glasovi neba pod zemljom", u režiji Đorđa Milosavljevića.

Komemorativnoj manifestaciji prisustvuju ambasadori Njemačke Aksel Ditman, Slovačke Dagmar Repčekova, Palestine Mohamen Nabhan, Ukrajine Oleksandar Aleksandrovič, i predstavnici ambasada Francuske, SAD, Izraela, Belorusije i Rusije. Prethodno je služena liturgija u hramu Svjetih kragujevačkih novomučenika u Šumaricama.

Njemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pješadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mjesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dječaka, čistača obuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije