Ex -Yu

Vikiliks: Srbija u očima američkih diplomata

Vikiliks: Srbija u očima američkih diplomata
Vikiliks: Srbija u očima američkih diplomata

Sajt Vikiliks je ovih dana objavio 850 povjerljivih dokumenata koje je američka ambasada u Beogradu slala centrali u Vašingtonu od 2003. do 2010. godine.

 U većini izvještaja koji su slali ambasadori SAD, zaključno sa depešama koje potpisuje Meri Vorlik, govori se o susretima sa srpskim političarima i aktivistima NVO, zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve, dok je glavna tema izvještaja ubjeđivanje srpskih političara da je nezavisnost Kosova realnost sa kojom moraju da se suoče prije ili kasnije.

U jednom izvještaju iz 2006. godine, tadašnji američki ambasador u Beogradu Majkl Polt govori o ručku sa "značajnim kreatorima javnog mnjenja" koji je upriličen u francuskoj ambasadi.

U razgovoru su pored američkog i francuskog ambasadora učestvovali i Džulijan Harston, tadašnji direktor Kancelarije UN u Beogradu, Tijeri Navre, vojni ataše, Didje Larok, politički komesar francuske ambasade i Demijan Smit iz američke ambasade.

Na srpskoj strani stola sjedeli su vladika Irinej Dobrijević, Ivan Vejvoda iz Balkanskog fonda za demokratiju, Ljiljana Smajlović, tadašnja glavna urednica "Politike", Mihalj Ramač, bivši glavni urednik lista "Danas", Duška Anastasijević, novinarka "Vremena" i Oliver Ivanović, sadašnji državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Razlog sastanka bila je namjera da se političari i tvorci javnog mnjenja ubjede kako je potrebno pripremiti srpsku javnost za neminovnost nezavisnosti Kosova i to u tri tačke:

objasniti naciji da Kontakt grupa potpuno podržava status nezavisnog Kosova, da Vlada Srbije mora bolje da pripremi Srbe za tu neminovnost i da će Kontakt grupa, zajedno sa UN, učiniti sve da pomogne u smirivanju situacije oko Kosova, sa namjerom da Srbija postane stabilna, snažna i prosperitetna zemlja. Amerikanci nisu uvek bili zadovoljni ishodom razgovora sa svojim srpskim sagovornicima.

"Irinej bolja opcija od Pavla"

Patrijarh Irinej je više puta svraćao u američku ambasadu, a Amerikanci smatraju da je on bolja opcija od pokojnog patrijarha Pavla - iznosi se konstatacija da je smrt voljenog patrijarha na neki način "pritajeni blagoslov za SPC" koja ima šanse da krene u modernijem pravcu - i da je u jednom razgovoru patrijarh Pavle citirao Svetog Savu, rekavši da je Srbija "istok zapadu i zapad istoku".

- Novi patrijarh mogao bi da revitalizuje crkvu - navodi se u ovoj depeši.

Susret sa Amfilohijem bio je zabavan za američke zvaničnike, jer je ovaj mitropolit u jednom trenutku rekao da je "Kosovo naš Vašington", kako ne bi pomenuo Jerusalim, što je izazvalo smjeh u sali. A patrijarh Irinej je dodao da je Srbija bez Kosova kao tijelo bez glave.

U vrijeme predizborne trke, čitav niz srpskih političara posjećivao je američku ambasadu. Miloš Aligrudić iz DSS rekao je jednom američkom diplomati da DSS ne može da uđe u koaliciju sa Demokratskom strankom, dok bi saradnja sa Srpskom radikalnom strankom mogla da postoji, uz određene uslove.

U izvještaju navode da je prije toga održan susret sa Koštunicom, koji je pričao savim suprotno.

Dušan Petrović iz DS rekao je predstavnicima ambasade da će Tadić sigurno privući masu birača i da je potrebna i snažna medijska kampanja koja će ga podržati.

Ivana Dulić-Marković je rekla zvaničniku američke ambasade da je G17 u prilično nepovoljnom položaju i da im je potrebna predizborna koalicija sa DS.

- Dulićeva se sa gorčinom u glasu požalila da DS zauzvrat ne nudi ništa - piše u izvještaju američke ambasade.

Za američku ambasadu Ivica Dačić je pragmatičan političar koji ima ozbiljne političke ambicije i u budućnosti i vjerovatno najintrigantnija politička figura u Srbiji, a Sulejman Ugljanin je fascinantni nusprodukt Miloševićeve vladavine, piše u izvještaju američkog ambasadora iz 2006. godine.

Maja Gojković: Slikala bih se za "Plejboj"

Američki izveštaji bilježe i zanimljive susrete sa Majom Gojković i Nenadom Čankom. Gojkovićeva se američkim zvaničnicima dojmila kao veoma samouvjerena žena, koja vjeruje da će jednog dana biti predsjednica Srbije.

U jednom trenutku se našalila, rekavši da bi se slikala za "Plejboj", ali da to ne bi bilo politički zanimljivo, pa je brzo objasnila da to ne znači da je imala ponudu od tog časopisa.

Nenad Čanak je za Maju Gojković rekao da je "gradska devojka" i podsjetio američke zvaničnike da je bila vrlo bliska sa radikalima. Čanak je na sastanku sa američkim zvaničnicima rekao da je Boris Tadić dobar čovek, ali da mu nedostaje makijavelizma i da se okružio dobrim savjetnicima.

- Za Srbiju je politika, a ne seks zabava za sirotinju - objasnio je Čanak Amerikancima.

Godine 2007. u ambasadi je održan i susret sa predstavnicima svih važnijih nevladinih organizacija u Srbiji. Ambasada je podstakla čelne ljude NVO sektora da rade udruženo sa Vladom na planu ljudskih prava, a oni su se požalili da i dalje u javnosti postoji agresivna kampanja protiv njih i da ih i dalje nazivaju izdajnicima.

Noviji izvještaji govore o tome da Srbija polako prestaje da govori o NATO bombardovanju kao o zločinačkom poduhvatu.

Veze sporta i kriminala

Govoreći o stanju u srpskom sportu, Amerikanci kažu da Vlada vidi veze između kriminala i sporta, ali da nije učinila dovoljno da se to riješi i da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti.

Medvedev sa Tadićem

Poslije posjete Medvedeva, Amerikanci su procjenili da Vlada Srbije šalje pogrešnu poruku - i ocijenili je sa "tri minus" - jer će cijeli narod tumačiti da partnerstvo sa Rusijom znači suprotstavljanje evroatlantskim integracijama.

Kritike su stizale i na račun neodržavanja gej parade, što je, prema procjeni američkih zvaničnika, znak da srpski političari nemaju snage da se izbore sa teškim društvenim pitanjima.

Mornarički trubači u Guči

Američka ambasada je, kako piše u jednoj depeši, taktički zbog popravljanja imidža poslala trubače, pripadnike američke mornarice, na festival u Guči.

- Iako smo strahovali da će biti problema u pivom podmazanoj masi, bend je dočekan vrlo ljubazno, posebno od naroda. Rizik se isplatio - zabilježile su američke diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije