Ex -Yu

Vilhelm: Njemačka ne traži priznanje Kosova

Vilhelm: Njemačka ne traži priznanje Kosova
Vilhelm: Njemačka ne traži priznanje Kosova

BEOGRAD - Njemačka ne traži od Srbije da prizna Kosovo da bi otpočela pregovore o pristupanju EU i važnije joj je da Beograd ne priznaje Krim, nego da uvede sankcije Rusiji, rekao je njemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Vilhelm je rekao za "Blic" da je jedini njemački uslov za početak pregovora Srbije sa EU potpuna implementacija briselskog sporazuma i da pregovaračko poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, neće biti otvoreno dok se taj sporazum u potpunosti ne sprovede. 

On je dodao da se prvo misli na integraciju pravosudnih organa na sjeveru Kosova u pravosudni sistem Kosova, a drugo je formiranje zajednice srpskih opština. 

Navodeći da niko od Srbije nije tražio da prizna Kosovo, Vilhelm je rekao da očekuje da nastavak kosovskih pregovora počne u drugoj polovini januara iduće godine. 

On nije mogao da odgovori na pitanje da li će Srbija na kraju pregovora morati da prizna Kosovo, navodeći da je danas važna normalizacija odnosa Srbije i Kosova zato što EU neće da uveze novi konflikt između dvije države. 

"Ali to nije zahtjev da priznate Kosovo. U EU ima još članica koje do danas nisu priznale Kosovo", rekao je Vilhelm i dodao da je jedini interes Njemačke stabilan Balkan. 

Vilhelm je istakao da Njemačka ne misli da je problem da Srbija i Rusija imaju dobre odnose, ali da želi da Srbija korak po korak zauzima iste stavove u spoljnoj politici kao i ostale zemlje EU. 

"Za nas je najvažnije da je Srbija donijela odluku da postane član EU i da Rusija taj put ne blokira. Važno je da Srbija ne priznaje Krim, a ne da Beograd uvede sankcije Moskvi", dodao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije