Ex -Yu

Vinča: Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

Vinča: Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi
Vinča: Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

BEOGRAD- Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU za nekoliko nedjelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola.

Prema riječima Radojice Pešića, direktora Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija.

"Kapacitet objekta je 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera u okviru bezbjednog skladištenja radioaktivnog izvora", rekao je Pešić.

Izgradnju ovog skladišta je počeo Institut u Vinči 2007, a od osnivanja NOS prije dvije godine, to preduzeće je u potpunosti preuzelo taj posao.

Pešić je dodao da je to prvi objekat u okviru Vinče koji je završen "striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom koja je dobijena prije mjesec dana".

Prema riječima direktora JP Nuklearni objekti Srbije Radojice Pešića, novo skladište će doprinijeti uspostavljanju međunarodnih standarda koje je propisala Međunarodna agencija za atomsku energiju, dodaje se u saopštenju.

Pešić je za 2012. godinu najavio početak demontiranja dotrajalog skladišta otpada i njegovo prebacivanje u novo skladište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije