Ex -Yu

Vjerski lideri podržali ulazak Kosova u UNESCO, Tači zahvalan

Vjerski lideri podržali ulazak Kosova u UNESCO, Tači zahvalan
Vjerski lideri podržali ulazak Kosova u UNESCO, Tači zahvalan

PRIŠTINA - Zamjenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači zahvalio je liderima šest vjerskih zajednica na Kosovu na podršci članstvu Kosova u UNESCO.

Radio-televizija Kosovo javila je da su sve vjerske zajednice, izuzev pravoslavne, uputile pismo podrške generalnoj direktorki UNESCO-a Irini Bokovoj, a Tači kaže da je ta taj gest ruši "rasističku teoriju Srbije" da će one najviše biti oštećene članstvom Kosova u toj organizaciji.

Tači je na svom Facebook profilu  napisao da je riječ o "briljantnoj podršci" koja, je, kako je naveo, "dokaz da smo zajedno kada su u pitanju nacionalni interesi".

"Zahvaljujem se Islamskoj zajednici, Katoličkoj crkvi, Protestantskoj zajednici, Uniji Tarikata, zajednici Bektašije i Jevrejskoj zajednici za zajedničko pismo upućeno UNESCO-u. Dokaz našeg rušenja rasističke teorije Srbije da će ulazak Kosova u UNESCO oštetiti neku od njih. Neka vas Bog blagosovi", napisao je Tači.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je pismo vjerskih zajednica dostavilo medijima, a u njemu, između ostalog, piše:

"Molimo vas da razmotrite ovo pismo kao dodatni argument za vašu podršku članstvu Kosova u UNESCO".

U molbi stoji da vjerske zajednice na Kosovu njeguju istorijski sklad i saradnju, uprkos ratu koji je "prije 16 godina uništio zemlju".

Prijem Kosova u članstvo UNESCO-a bi, kako navode, doprinio međuvjerskom dijalogu.

Molbu su potpisali:  kosovski muftija Naim Ternava, poglavar Islamske zajednice Kosova Don Luš Gjerđi,  vikar Katoličke crkve na Kosovu pastor Driton Krasnići, poglavar Protestantsko-evangelističke crkve Kosova Šeh Lulzim Šehu, Saveza Sufi tarikata Kosova Baba Mumin Lama iz derviškog reda Bektašija, kao i predsjednik Jevrejske zajednice na Kosovu Votim Demiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije