Ex -Yu

Vučić: Beograd poštuje stavove drugih

Vučić: Beograd poštuje stavove drugih
Vučić: Beograd poštuje stavove drugih

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zvanični Beograd uvijek poštivati stavove drugih, ali da će u svim pitanjima voditi politiku srpskih interesa, a ne stranih zemalja, i naglasio da upravo zbog toga neće mijenjati poziciju prema Rusiji.

Vučić je ocijenio da je Srbija ozbiljnom i odgovornom politikom potvrdila nezavisnost i suverenost u odlučivanju i da je posao vlasti da istraje, jer je to najbolje za građane.

"Zato svoju poziciju prema Rusiji nećemo menjati i uveren sam da to neće ugroziti naš evropski put", rekao je Vučić za "Večernje novosti". 

On je naglasio da se Srbija nalazi na evropskom putu voljom građana i da će taj put biti nastavljen.

"Mi Evropu poštujemo, želimo da budemo njen deo, ali tražimo da se poštuje glas Srbije i da sačuvamo nacionalni indentitet i integritet. Ništa više od onog što su svi drugi dobili", istakao je Vučić.

Govoreći o spekulacijama da će Berlin kao uslov za dalje pregovore tražiti od Beograda da ne ometa prisustvo samoproglašenog Kosova u EU, Vučić je naveo da u Srbiji uvijek ima mnogo spekulacija i da Berlin to nikada nije tražio od Srbije. 

"Verujem u reč /njemačkog kancelara/ Angele Merkel i siguran sam da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 još u toku ove godine", kaže srpski premijer.

On je rekao da ulazak Srba u parlament samoproglašenog Kosova ne znači indirektno priznanje takozvane države Kosovo, o čemu takođe postoje spekulacije.

Kada je riječ o nedavnoj posjeti Moskvi i razgovoru sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Vučić je istakao da je odnos sa Putinom iskren, bez tajni i zakulisne politike.

"Naš razgovor bio je otvoren i prijateljski. Srbija nije i ničim neće ucenjivati Rusiju. Razgovarali smo i o svim ekonomskim pitanjima koja povezuju naše zemlje i, uveren sam, napravili dobar temelj za povećanje saradnje na energetskom planu, u oblasti izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenju građevinskih industrija", rekao je Vučić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije