Ex -Yu

Vučić: Reforme u naredne tri godine

Vučić: Reforme u naredne tri godine
Vučić: Reforme u naredne tri godine

BEOGRAD - Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u naredne tri godine završiti reforme bez obzira na teškošće i promijeniti zakone koji su predstavljali prepreku za investitore i privatni biznis.

Vučić je u Privrednoj komori Srbije, gdje je u njegovom i u prisustvu predsjednika i šefa diplomatije Švajcarske Didijea Burkhaltera danas osnovana Švajcarsko-srpska privredna komora, poručio da će Srbija biti bolje mjesto za ulaganje od mnogih zemalja u regionu.

"U razgovoru sa Burkhalterom rekao sam da će Srbija postati bolje mesto za investiranje, da će biti promenjeni zakoni i sve što je kočilo privatni biznis i uveren sam da će u narednim godinama biti veći broj švajcarskih investicija, između ostalog i zato što će biti rešavani problemi sa kojima su se švajcarske firme ovde suočavale", istakao je Vučić.

On je srpskim privrednicima poručio da treba da uče od švajcarskih kolega i da se toga ne stide.

Burkhalter je rekao da će Švajcarska nastaviti da jača ekonomske veze sa Srbijom i da će povećati investicije, podsjećajući da su švajcarske kompanije od 2004. godine uložile više od pola milijarde franaka u Srbiji.

On je dodao da osnivanje Komore pokazuje povjerenje švajcarskih kompanija u Srbiju i vjeru da će se provesti strukturne reforme koje će poboljšati uslove poslovanja.

Burkhalter je najavio da će u toku naredne četiri godine Švajcarska izdvojiti 75 miliona franaka za podršku Srbiji u ekonomskom razvoju, energetici i izgradnji boljih sistema upravljanja.

Osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore pokrenule su švajcarske firme uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji, a među osnivačima su kompanije "Nestle", "Roš", "Sika", "Ringijer" i "Holcim".

Od 172 zemlje sa kojima Srbija ima trgovinu u 2013. godini Švajcarska je bila na 25. mestu po vrijednosti izvoza i uvoza. Trgovinska razmjena Švajcarske i Srbije u 2013. godini iznosila je oko 320 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije