Ex -Yu

Vučić: Srbija će biti normalna

Vučić: Srbija će biti normalna
Vučić: Srbija će biti normalna

BEOGRAD - Lider Srpske napredne stranke zatražio je danas podršku za teške i bolne reforme, kako Srbija ne bi doživjela grčki scenario i da nad njom ne bi bila uvedena prinudna uprava.

Na početku sjednice Glavnog odbora SNS on je poručio da zna da će zbog mjera koje treba preduzeti svi biti ljuti, ali da ga to ne interesuje, jer od Srbije treba napraviti pristojnu zemlju, zdrave ekonomije, makar "naredne dve godine svi morali da trpimo".

"U današnjoj Srbiji u kojoj niko, čak i malo ko od nas ovde može da se podiči da je za suštinsko sprovođenje reformi, naša orijentacija mora da bude da je Srbija ispred SNS", rekao je Vučić i dodao da vise neće biti ni ispraznih putovanja po svijetu sa kojih se uz debele dnevnice za Srbiju i njene građane ne donese ništa.

Moraćemo, kako je rekao, da se odreknemo svijesti da možemo da čekamo da nešto padne s neba, a teret promijena biće na svim građanima, ali prije svega na političarima.

Dodao je da očekuje i danas na GO bezbroj zamjerki kako je već teško i plate su male, ali da želi "da narodu pokažemo da u bitku idemo svim srcem, a ne da narod ispašta a mi da uživamo".

Tražim podršku za teške reforme zbog opstanka države  

Vučić je poručio članovima Glavnog odbora stranke da u narednom periodu dobro razumiju koliko su Srbiji potrebne teške reforme, budući da danas imamo problema sa opstankom države.

"Treba da razmišljamo o budućnosti Srbije, jer Srbija mora da bude ispred SNS, ma koliko voleli stranku i želeli joj uspeh na sledećim izborima", rekao je Vučić na početku sjednice u Sava centru.

On je rekao da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, da mora da zakrpi rupu od 1,4 milijarde evra i da bi, ako bi se ovako nastavilo, za dve godine doživjela grčku sudbinu.

"Čemer , jad i siromaštvo, sve ono sto su nam ostavili oni pre nas i tu svest da nesto treba da nam padne s neba, e mi ćemo se boriti protiv toga. Borićemo se za normalnu i uspešnu Srbiju, zdrave ekonomije, makar morali da u narednih godinu, dve trpimo, a najviše će morati da trpe političari", poručio je Vučić i naveo da će svakako čuti i ovde danas da je to sve demasgpogija i bezbroj kritika kako su plate ministarta i poslanika male.

On je naglasio da se time neće napuniti budžet ali da će se pokazati da kada se već ide u tu bitku ne može samo narod da ispašta.

To, kako je objasnio, ne znači da će se oni koji će rukovoditi novom vladom predati, ali znači da će biti suočeni sa značajnim padom popularnosti.

Vučić je rekao da nije spreman da proćerda podršku naroda koju je dobio na izborima na svađe sa političkim protivinicima, već da iznese plan i program i da vidi šta može da se uradi u državi.

On je rekao da je prethodna vlast dovela državu u težak položaj i da je na novoj vladi velika odgovornost da preduzme teške mjere, kao što je to je u Njemačkoj uradio bivši kancelar Gerhard Šreder.

"Šreder je najzaslužniji za sve u čemu danas uživa Angela Merkel, imao je hrabrosti da napravi rezove, da ne vode računa o partrjskim interesima, nego o budućnosti države", rekao je Vučić.

On je rekao da će nova vlada biti zapamćena po reformama i da će se "sve kombinacije sjeći", iako zna da će mnogi biti ljuti i nezadovoljni zbog toga, ali time se pravi temelj normalne države.

Vučić je ponovio da ne mogu dnevnice za odlazak u Leposavić ili bilo gdje na Kosovu biti 2.500 dinara, jer je to Srbija i tamo funkcioneri treba da idu bez nadoknade. On je rekao da SNS treba da promijeni kurs u odnosu na prethodne stranke na vlasti i da pokaže da može drugačije i mnogo odgovornije da se vodi država.

Ponudio sam socijalistima da uđu u vladu

Vučić je izjavio da je socijalistima ponudio da uđu u vladu u skladu s njihovom snagom, te da očekuje njihovu odluku o tome.

"SPS sam ponudio u skladu sa njihovom snagom, koja je značajno manja nego snaga SNS, ali imajući u vidi potrebu da pravimo Srbiju ujedinjenja, a ne podela, i pokazujemo da smo drugačiji od ostalih, jer znam da neka druga partija da ima 60 odsto, ne bi žlelela da vidi nikog drugoj", rekao je Vučić na sjednici Glavnog odbora stranke.

On je rekao da ga je o svim drugim rješenjima Predsjedništvo juče obavezalo da pripremi sva rješenja kako bi ta vlada imala 17 članova, bila mala i efikasna.

S kompletnim sastavom vlade, kako je naveo, izaći će pred glavni odbor 25. aprila.

"Mnogi će biti nezadovoljni, ali u maloj vladi ne može da bude puno ministara iz SNS, ali vašim trudom možete da doprinesete razvoju Srbije", poručio je Vučić članovima Glavnog odbora i naglasio da pričama izokola i zabijanjem noža neće pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije