Ex -Yu

Vučić podnio ostavku

Vučić podnio ostavku
Vučić podnio ostavku

BEOGRAD - Aleksandar Vučić podnio je večeras ostavku.

Predsjednik Srpske napredne stranke /SNS/Aleksandar Vučić večeras je javno, pred medijima, na sjednici Glavnog odbora stranke podnio ostavku na mjesto ministra odbrane Srbije, čime je započeta rekonstrukcija Vlade.

Vučić je naglasio da će od sada obavljati samo funkciju prvog potpredsjednika Vlade, te potvrdio da je prihvatio ostavku ministra poljoprivrede Gorana Kneževića i Predsjedništvu stranke predložio da razmotre prijedloge ostavki ministra sporta Alise Marić i ministra kulture Bratislava Petkovića.

"Mislio sam da mogu, mislio sam da sam mlađi. Sada vidim da u isto vreme ne mogu da igram i na poziciji centarfora i centarhalfa", rekao je Vučić.

On je naglasio da je ključna riječ rekonstrukcije modernizacija zemlje, što traži ogromnu odgovornost svih.

Ukoliko SNS ima snage da četiri ministra zamijeni boljim, Vučić je rekao da očekuje da to učine i koalicioni partneri. Ukoliko ne bude kooperativnosti i dogovora oko rekonstrukcije, sljedeći korak biće izbori, naglasio je Vučić.

On je najavio da se kroz dva-tri dana mogu očekivati nova hapšenja funkcionera iz SNS-a, koji, kako je rekao, na vrijeme nisu shvatili njegovo upozorenje da neće biti nedodirljivih.

"Nema gospodina nedodirljivog ni gospođe nedodirljive, neki od vas dragi članovi Glavnog odbora moraće da daju objašnjenja za nečasne radnje istražnim organima", poručio je Vučić.

Nastavak sjednice Glavnog odbora SNS-a je nakon javnog obraćanja Vučića zatvoren za javnost.

I Mrkonjić podnio ostavku

Predsjedništvo Socijalističke partije Srbije /SPS/ danas je jednoglasno prihvatilo ostavku ministra saobraćaja i visokog funkcionera te stranke Milutina Mrkonjića.

Predsjedništvo je u isto vrijeme još jednom sugerisalo koalicionom partneru, Ujedinjenim regionima Srbije, da "preuzme svoj dio odgovornosti u procesu rekonstrukcije", navodi se u saopštenju SPS-a.

Sa obzirom na to da će glavni cilj rekonstrukcije biti ekonomska i finansijska konsolidacija i razvoj, SPS je zaključio da je neophodno razdvojiti ministarstvo koje se bavi finansijama od onog koji se bavi ekonomskim razvojem.

Socijalisti su naveli da će, ako ne bude temeljne rekonstrukcije Vlade, "biti potrebno definisanje novog koalicionog sporazuma kako bi Vlada Srbije mogla da nastavi da ostvaruje svoje ciljeve u interesu Srbije i njenih građana".

Na sjednici, koja je trajala više od tri časa, Predsjedništvo SPS-a je analiziralo rad svih funkcionera iz reda socijalista u javnoj upravi i ovlastilo predsjednika Ivicu Dačića da tokom rekonstrukcije Vlade predloži odgovarajuće kadrovske promjene.

Za sada izvjesna promjena pet ministara

Prije definitivnih odluka stranačkih organa koalicionih partnera, za sada je gotovo izvjesno da će pet ministara biti promijenjeno - četiri iz SNS-a, kao i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić iz SPS-a, koji je podnio ostavku.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je danas u uvodnom izlaganju na sjednici Glavnog odbora stranke da će predložiti rekonstrukciju četiri resora - odbrane, poljoprivrede, kulture i, možda, sporta.

Vučić je, naime, prethodno, na sjednici Predsjedništva stranke, ponudio ostavku na funkciju ministra odbrane i zamolio Glavni odbor da tu ostavku prihvati.

On je Glavni odbor obavijestio da je ostavku podnio i ministar poljoprivrede Goran Knežević i da je on tu ostavku prihvatio.

SNS će "rekonstruisati" i ministra kulture Bratislava Petkovića, kao i ministarku sporta Alisu Marić, najavio je Vučić.

Predsjedništvo SPS-a je danas istovremeno prihvatilo prijedlog Milutina Mrkonjića da se izabere novi ministar saobraćaja.

Vučić: Mnogi su pokazali bahatost

Lider Srpske napredne stranke Aleksandr Vučić pozvao je danas svoje stranačke kolege da se prekine sa onima koji su se osilili na vlasti jer "vlast znači poštenje, brigu i veću odgovornost".

On je poručio naprednjacima da ne ulaze u kriminal jer će biti hapšenja.

Vučić je rekao da nije zadovoljan što SNS nije ispunila nekoliko predizbornih obećanja, kao što je kancelarija za brze odgovore, i da za to, kako je kazao, preuzima ličnu odgovornost.

On je istakao da je to uslov u Srbiji da se popravi ekonomski ambijent, uslov da, kako je rekao, Srbija postane zemlja u koju stranci žele da investiraju, a ne da čekaju na dozvole.

"To je stvar kojom ćemo suzbiti korupciju, stvar koja će biti otvoren poziv da strani investitori dođu u našu zmlju i zaposle naše ljude", rekao je Vučić u uvodnom izlaganju na sjednici Glavnog odbora stranke.

U Srbiji je veliki problem i sistem obrazovanja, dodao je, ali ti problemi potiču iz prethodnog perioda i "neki od nas su za to krivi".

"Posle 5. oktobra promovisano je kao najbolji model dobiti diplomu pa makar da te škole i ne postoje, jer vam je dovoljna diploma da biste mogli da se zaposlite. To su stvari za koje smo i mi krivi", rekao je Vučić.

Lider naprednjaka nije zadovoljan ni time što su, kako je rekao, neki dočekali svojih pet miinuta da mogu da kažu i pokažu da su konačno postali velika vlast.

"Neki su pet puta menjali svoje vizit karte da bi mogli da dokažu da su uspeli", naveo je on i dodao da su takvi na mnogim mjestima pokazivali bahatost, te da se direktori nekih javnih preduzeća iz SNS-a voze sa dva automobila, sa rotacijom i obezbjeđenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije