Ex -Yu

Vučic razgovarao sa makedonskim premijerom

Vučic razgovarao sa makedonskim premijerom
Vučic razgovarao sa makedonskim premijerom

BEOGRAD - Srpski premijer Aleksandar Vučić razgovarao je danas, drugog dana Trećeg Samita šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Bilateralni susret u Palati Srbija održan je nakon sastanka  premijera Srbije, Kine, Mađarske i Makedonije na kojem je razgovarano o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, koja u kasnijoj fazi treba da poveže Makedoniju i Grčku sa centralnom Evropom.

Bilateralne susrete premijer Vučić započeo je jutros sastankom sa šefom mađarske vlade Viktorom Orbanom.

Tokom prepodneva on će se sastati i sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Predstavnici 16 zemalja učesnica Samita "Beogradski susret" poručili su juče da je saradnja sa Pekingom neophodna starom kontinentu, ocenivši da je ključno osmisliti dobre projekte i efikasno ih primeniti.

Novom prugom do Budimpešte za samo 2,4 sata

Nova pruga Beograd - Budimpešta, čija je izgradnja dogovorena u okviru Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, ubrzaće putovanje na toj relaciji sa sadašnjih osam na samo 2,4 sata.

Dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske željeznice i carinskih organa potpisana su u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i dio su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge.

Premijeri su u zajedničkom obraćanju javnosti nakon potpisivanja tih dokumenata izrazili zadovoljstvo što će se graditi pruga Budimpešta-Beograd uz ocjenu da će to biti na korist zemalja regiona centralne i istočne Evrope, EU i opšte saradnje Kine sa ovim dijelom svijeta.

Projekat za izgradnju dvokolosječne pruge za brzi voz koji bi išao 200 km na sat iniciran je tokom posjete srpskog premijera Aleksandra Vučića Kini u septembru mjesecu ove godine.

Izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta na trasi Koridora 10 će se najvjerovatnije, kako je ranije najavljeno, graditi koncesijom ili putem javno-privatnog partnerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije