Ex -Yu

Vukosavljević: Teslina urna treba da bude u Hramu Svetog Save

Vukosavljević: Teslina urna treba da bude u Hramu Svetog Save
Foto: N.N. | Vukosavljević: Teslina urna treba da bude u Hramu Svetog Save

BEOGRAD - Urna Nikole Tesle treba da bude u Hramu Svetog Save, jer se posmrtni ostaci i većine velikih svjetskih i domaćih naučnika, književnika i umjetnika nalaze u vjerskim objektima, zbog ideje nacionalnog i duhovnog jedinstva, rekao je danas ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

"Da se posmrtni ostaci nekog čoveka bilo da je on naučnik, književnik, umetnik bilo koje vrste ili običan čovek nalaze u ustanovi koja se zove muzej je potpuno neprimerena civilizacijskim okvirima. Od Egipta, Vavilona, Sumera, pa i u neolitskim i starijim društvima ljudi se sahranjuju na grobljima, u verskim objektima ili u mauzolejima", rekao je Vukosavljević na TV Prva.

On je podsjetio da su i Galileo Galilej, Rene Dekart i Nikola Kopernik sahranjeni pod okriljem vjerskih objekata, ali i na to da će nedavno preminuli naučnik Stiven Hoking, takođe biti sahranjen u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Vukosavljević je istakao da su i naučnici Isak NJutn i Čarls Darvin, koji su svojim naučnim radom u posljednjih 500 godina najviše uzdrmali temelje vjere i sa crkvom bili na "pragu neprijateljskog odnosa", ipak sahranjeni pod okriljem Vestminsterske opatije u Londonu.

Kako je ukazao Vukosavljević, protok vremena uticao je na tu odluku, zbog ideje nacionalnog i duhovnog jedinstva, te podsjetio da su i posmrtni ostaci Dositeja Obradovića i Vuka SteFanovića Karadžića u Sabornoj crkvi u Beogradu, iako su u svoje vrijeme bili na "najudaljenijoj tački od crkve i crkvenih interesa".

"Zbog toga primer da se posmrtni ostaci nekog naučnika nalaze u urni u nekakvom muzeju je jedinstven, neobičan i loš primer. To znači da bi se urne književnika trebale nalaziti u narodnim bibliotekama, ili posmrtni ostaci muzičara narodne muzike u nekoj kafani...", rekao je Vukosavljević.

On je ukazao da Ministarstvo kulture i te kako ima veze sa tom temom, jer "kultura shvaćena u širem smislu, obuhvata tradiciju, duhovnost i nauku".

Vukosavljević je rekao da Ministarstvo kulture ima namjeru da pokrene javni dijalog u kojem bi se čula mišljenja svih strana, jer odluke od temeljnog značaja za identitet i kulturu naroda "ne treba donositi u tišini".

Ministar kulture Srbije naglasio je da mu je Vilijem Terbo, jedini potomak Nikole Tesle, u nekoliko susreta rekao da će dati saglasnost, ako bude pokrenuta procedura premještanja urne iz Muzeja u Hram na Vračaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije