Ex -Yu

Vulin: Srbi uvek na pravoj strani

Vulin: Srbi uvek na pravoj strani
Vulin: Srbi uvek na pravoj strani

KOSOVSKA MITROVICA - Srbi su kroz istoriju uvek bili na pravoj strani i tako će biti i sa sadašnjom generacijom, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Na svečanoj akademiji povodom 70 godina od oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svjetskom ratu, Vulin je rekao da Srbe određuju dvije riječi - sloboda i dužnost. 

"Već hiljadu godina se piše i pamti srpsko ime, jezik, pismo i država. Hiljadu godina Srbi pamte i nije bilo generacije koja je odbila poziv da brani svoju slobodu i koja nije razumela šta je to dužnost. E, pa neće biti ni naša! Smrt fašizmu!", poručio je Vulin.

On je rekao da Srbi nikada nisu griješili u izboru kada ih je istorija pitala na koju će stranu. 

"Zato neka veći od nas prate kako se Srbi opredeljuju, jer su sigurno na pravoj strani, jer su sigurno na strani dobra, pravde i života", rekao je Vulin.

On je podsjetio da je prije 70 godina iz Kosovske Mitrovice združenim snagama protjeran fašizam, zapitavši se da li je fašizam napustio Kosovo i Metohiju, Evropu i svijet.

"Fašizam je shvatanje sveta u kome je dobro i prihvatljivo mrzeti i ubiti i raniti. Fašizam je shvatanje sveta u kome nema pravde u kome se `Bože pravde` ne bi ni pevalo, ni govorilo, ni sanjalo", rekao je Vulin. 

On kaže da fašizam jeste kada se ne zna ko je pobio srpsku djecu na rijeci Bistrici u Goraždevcu, kada za hiljadu ubijenih Srba postoje samo dvije sudske presude, kada za stotine hiljada protjeranih osoba nema mjesta za povratak. 

"Fašizam je kada se na povratničke kuće Srba na Kosovu i Metohiji puca, kada se pale i pljačkaju. Fašizam je kada se 17. marta pale crkve i manastiri koji su preživeli 1000 godina. Fašizam je kada ne znate ko je streljao žeteoca u Starom Gracku i za to nema kazne", rekao je Vulin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije