Ex -Yu

Zaharova o Kosovu: Moskva će poštovati odluku Srbije

Zaharova o Kosovu: Moskva će poštovati odluku Srbije
Foto: Tanjug | Zaharova o Kosovu: Moskva će poštovati odluku Srbije

BEOGRAD - Rusija je dosljedna, a Moskva će poštovati odluku Srbije po pitanju Kosova i Metohije, poručila je u Beogradu direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva posljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je rekla, stav Rusije po pitanju Kosova je dosljedan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva.

“Mi ne odstupamo od tog dosljednog stava”, rekla je Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije poslije sastanka sa Ivicom Dačićem.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je najprije uzvratila kontrapitanjem:"Vi nećete imati problema sa tim?"

Zatim je dodala da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda.

Kada je riječ o spoljnoj politici Rusije u cjelini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosljedni, rekla je Zaharova i dodala da je to važan kvalitet naročito u savremenom svijetu kada se obescjenjuju međunarodni sporazumi i postaju “parče papira”.

Dosljednost je vezana i za pitanje Kosova, rekla je ona i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međuanrodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Ona je dodala da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Zaharova je ponovila da stav Rusije nije promijenjen tokom godina, da nije teoretski nego je zasnovan na praktičnom poslu i oslanja se na međunarodno pravo i rezoluciju 1244.

Ona kaže da Rusija neće prihvatiti tri stvari - a to su da neko kaže da se Kosovo odvojilo putem referenduma, da je to jedinstven slučan u Evropi i da se “izvrću istorijska sećanja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije