Ex -Yu

Žandarmerija se (metaforički) zaklinje u Kosovo

Žandarmerija se (metaforički) zaklinje u Kosovo
Žandarmerija se (metaforički) zaklinje u Kosovo

BEOGRAD - Pripadnici Žandarmerije, najveće jedinice MUP-a Srbije, u novoj zakletvi, koju su dobili, zaklinju se da će pobijediti ili časno poginuti za Srbiju, koje nema bez Kosova.

Sadržaj zakletve, do koje je došao B92, govori o borbi za Kosovo bez koga nema ni Srbije, a autor teksta je komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

"Bez Kosova ne postoji moj srpski narod, bez Kosova ne postoji moja Srbija, bez Kosova i ja ne postojim. Narode srpski, braćo i sestre, zaklinjem se pred Bogom, pobediću ili časno poginuti za moju čast, za moje poreklo, za moju porodicu, za moju Srbiju", glasi tekst zakletve.

U Žandarmeriji su na pitanje zbog čega se cijela zakletva praktično odnosi na odbranu Kosova odgovorili da je riječ o metaforama u duhu Vidovdana.

Ova jedinica MUP-a, kako objašnjavaju u Žandarmeriji, od ove godine Vidovdan slavi kao svoju slavu, pa je zbog toga Kosovo u fokusu zakletve.

"U pitanju je čista metafora. Želeli smo da u duhu Vidovdana prikažemo da se povratimo u istoriju i setimo starih kosovskih junaka i uopšte tog dana kao dana kosovskih junaka i shodno tome rečeno je - pobedićemo ili poginuti", kaže portparol Žandarmerije Stanica Puzović.

Dalje navodi da zakletva i simbolika povezivanja Kosova nema nikakve veze sa promjenom vlasti u Srbiji.

"Kosovo je oduvek bilo važno ovoj jedinici, od njenog formiranja do danas", dodaje Puzović.

B92 napominje da je više od 3.000 pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem, po nedavno usvojenoj sistematizaciji, praktično pod komandom jednog čovjeka.

Po istoj sistematizaciji, oko 600 pripada specijalnom odredu koji je po strukturi sličniji vojsci nego policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije