Ex -Yu

Ziloti opet zovu djecu da ih uče ratu

Ziloti opet zovu djecu da ih uče ratu
Ziloti opet zovu djecu da ih uče ratu

Pripadnici Srpske istinske pravoslavne crkve (ziloti) prije par dana objavili su novi poziv za Svetolazarev omladinski kamp, gdje djeca obučena u vojničku uniformu uče da pucaju iz replika kalašnjikova.

Iako je prošle godine poslije pisanja tamošnjih medija veliki broj institucija osudio kamp, ništa nije urađeno da se njegov rad zabrani.

Scene gdje dječaci i djevojčice rade sklekove, spavaju u pećini i sve to obučeni u vojničku uniformu su samo neke od aktivnosti koja će djeca i ove godine upražnjavati u kampu na Južnom Kučaju.

Roditelji koji prijave svoju djecu trebalo bi da plate 50 eura za učešće.

U MUP-u kažu da su prošle godine obavljeni su razgovori i prikupljena obavještenja i od organizatora i od roditelja učesnika kampa. Ipak, nažalost dalje od toga se nije otišlo, piše Blic.

Prošle godine u julu, SIPC (ziloti) je organizovala Svetolazarov pravoslavni omladinski kamp (SPOK) na Kučajskim planinama, gdje su dječaci i djevojčice uzrasta od sedam do 17 godina živjeli u vojničkim uslovima u prirodi. Kamp je prošle godine koštao uzmeđu 30 i 50 evra.

SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu pravoslavnu crkvu koja od 1995. djeluje u Srbiji. Oni su pravoslavni fundamentalisti kojima je glavna ideologija antiekumenizam protiv katolika, ali i prekid svih kontakata s drugim hrišćanima. Smatraju i da je pravoslavna crkva pala u jeres. Prvi čovjek SPIC-a je Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije