Gradovi

Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica zvanično postaju gradovi

Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica zvanično postaju gradovi
Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica zvanično postaju gradovi

SARAJEVO - Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas je završena u Sarajevu, na kojoj su većinom glasova po hitnom postupku usvojeni prijedlozi zakona o gradovima Bihaću, Širokom Brijegu, Tuzli i Zenici.

S obzirom da je ove prijedloge zakona prethodno podržao Dom naroda Federalnog parlamenta, njihovim objavljivanjem u Službenim novinama opštine Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica će postati gradovi.

Naime, ove četiri opštine u Federaciji BiH ispunile su kriterijume po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kojim je predviđena mogućnost formiranja grada i na području jedne opštine i to na osnovu odluke opštinskog vijeća i uz ispunjavanje određenih uslova - da je opština urbana infrastrukturna cjelina povezana svakodnevnim potrebama građana i da ima najmanje 30.000 stanovnika, od čega u gradskom središtu živi 10.000 stanovnika.

"Prema popisu iz 1991. opština Bihać je imala 70.732 stanovnika, koji su živjeli na površini od 688 kvadratnih kilometara. Nakon Dejtonskog sporazuma opština je svoju teritoriju uvećala za novih 212 km kvadratnih, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku krajem 2005. je na ovom području živjelo 60.876 stanovnika, od čega više 40.000 u gradskom jezgru", navodi se u Prijedlogu Zakona o Gradu Bihaću.

Obzirom na činjenicu da je Opština Bihać i sjedište Unskosanskog kantona koje predstavlja njegov administratvni, privredno-turistički, zdravstveni, kulturni, univezitetski i sportski centar, ispunjene su, stoji u obrazloženju, zakonske pretpostavke da se Bihać proglasi gradom donošenjem ovog zakona.

Isto tako i opštine Široki Brijeg, Tuzla i Zenica ispunjavaju kriterijume predviđene zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije