Gradovi

Božić svečano dočekuju bijeljinski Hrvati i Slovaci

Božić svečano dočekuju bijeljinski Hrvati i Slovaci
Božić svečano dočekuju bijeljinski Hrvati i Slovaci

BIJELjINA - Božić po gregorijanskom kalendaru u nedjelju će u Bijeljini proslaviti oko 100 Hrvata iz župe Prečistog srca Marijinog iz Bijeljine i oko 90 Slovaka okupljenih oko Slovačke evangelističke crkve.

Katolička crkva u Bijeljini postoji već 125 godina i trenutno se nalazi na Privremenoj listi spomenika BiH.

Katolički vjernici bijeljinske župe Božić dočekuju bdenjem koje simbolizuje iščekivanje Hrista, a ukrasima kite Božićno drvce.

"U brčanskom kraju običaj je da suvu hrastovu granu najmlađe dijete baci na krov. Kod katolika je to više svjetovni običaj, dok je kod pravoslavaca paljenje badnjaka religijski obred", kaže za Srnu župnik Marijan Brkić.

On naglašava da ima dobru saradnju sa pripadnicima svih religija na području Bijeljine, te da je njemu ekumenizam dužnost.

"Na zapadu religije odavno razgovaraju, dijalog je moguć i treba ga voditi, upoznati se i razgovarati", kaže župnik Brkić.

Slovačka evangelistička crkva već se pripremila za doček Božića kićenjem jelke, a praznike će Slovaci proslaviti u društvu prijatelja, komšija i gostiju.

"Prvog dana glavna je porodica, a drugog se primaju gosti", rekla je Srni Vjeročka Gajić, predsjednica bijeljinskog Udruženja Slovaka "Juraj Janošik".

Njeni unuci šesta su generacija Slovaka koja živi u Bijeljini, a Božić proslavljaju nizom običaja koji su na ovim prostorima na neobičan način isprepleteni.

"U kuću se unosi slama u koju se baca sitan novac, jelka se kiti bombonama i pjevaju se pjesme posvećene rođenju Hrista", kaže Gajićeva.

Udruženje Slovaka ove godine je proslavilo dvije godine postojanja prve i trenutno jedine Evangelističke crkve u BiH, osveštane u oktobru 2009. godine.

U Katoličkoj crkvi bijeljinske župe Prečistog srca Marijinog u subotu će se služiti "ponoćka", a Božićna misa zakazana je za nedjelju u 17.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije