Gradovi

Doboj: Povratak kući nakon potopa

Doboj: Povratak kući nakon potopa
Doboj: Povratak kući nakon potopa

DOBOJ - Prvih 39 dobojskih porodica, čija su domaćinstva uništena u majskim poplavama, vratilo se u svoje domove zahvaljujući humanitarnoj organizaciji "Karitas" iz Švajcarske koja u ovom gradu obnavlja 230 kuća.

Tročlana porodica Aličić iz naselja Usora ne krije sreću što je nakon sedam mjeseci opet u svojoj kući. Supružnici Aličić nisu zaposleni i bez pomoći donatora ne bi znali gdje će dočekati zimu sa petogodišnjim sinom.

"Sredili su nam kompletan donji sprat kuće. Dobili smo i tri metra drva i isto toliko tona uglja, a dobićemo i namještaj u vrijednosti od 1.500 KM", kaže Rahima Aličić, a prenosi Glas Srpske.

Nakon što je njen muž ostao bez posla, žive od 35 maraka dječijeg doplatka.

"Hranimo se u javnoj kuhinji. Svaki dan odemo po topli obrok i hljeb i tako preživljavamo", ispričala je Rahima.

Radovi su završeni i na donjem spratu kuće Adina Hadžikadunića u istom naselju.

"Još ima vlage u objektu, ali ložimo vatru i očekujemo da ćemo za mjesec, kada se zidovi isuše, sestra i ja moći da se uselimo", kazao je Adin.

Švajcarski "Karitas" će u program obnove uključiti još 24 korisnika, tako da će na kraju biti obuhvaćeno 230 porodica, a za sanaciju njihovih kuća ova organizacija izdvojiće oko 1,5 miliona KM. Za obnovu jedne kuće izdvajaju 4.320, a poslije završetka radova svakom domaćinstvu pomažu sa dodatnih 1.500 maraka za kupovinu najpotrebnijeg namještaja, tehnike ili drugih potrepština.

"Svi korisnici nakon završetka građevinskih radova mogu da izaberu ono što im je najpotrebnije za opremanje domaćinstva ili da kupe ogrev. Za to im je na raspolaganju 1.500 maraka", izjavio je predstavnik "Karitasa" Fuad Imamović.

Prioriteti

Korisnici programa sanacije kuća birani su po socijalnoj karti dobojskog Centra za socijalni rad, a prednost su imali povratnici, socijalno ugrožene porodice i pripadnici nacionalnih manjina. Do kraja godine biće sanirano oko 190 objekata, dok će sanacija ostalih biti završena najkasnije do 10. januara sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije