Gradovi

Dobojlije cvokoću pored hladnih radijatora

Dobojlije cvokoću pored hladnih radijatora
Dobojlije cvokoću pored hladnih radijatora

DOBOJ - Jedan stepen na termometru i snijeg natjerali su Dobojlije da četiri dana nakon završetka grijne sezone posegnu za grijalicama i klimauređajima, kako se ne bi smrzavali u domovima u kojima su im hladni radijatori.

"Naložila bih logorsku vatru u kući, samo kada bih mogla. Smrzla sam se. Na kraju sam morala da uključim klimu, da zagrije bar jednu prostoriju", žali se Dobojka koju je iznenadio snijeg u drugoj polovini aprila.

Grijna sezona je završena 16. aprila u podne, kada je "Gradska toplana" prestala da isporučuje toplotnu energiju i kada je zvanično trebalo da počne redovni remont postrojenja za narednu sezonu.

Dobojlije negoduju što su radijatori hladni u danima kada je temperatura jedva iznad nule, a tokom druge polovine marta, kada se živa u termometru penjala i do 25. podioka, radijatori su "gorjeli".

Iz "Toplane" poručuju da su visoke temperature u martu i početkom aprila omogućile ovom preduzeću da sezonu grijanja privede uspješno kraju jer su zbog polarnih dana u januaru imali rekordnu potrošnju uglja.

"Kada su spoljne temperature na određenom nivou mi smanjujemo rad kotlova i uključujemo cirkulaciju jer nije potrebno da građani otvaraju prozore i vrata. I kada je taj nivo spoljne temperature mi se trudimo da izvršimo određene racionalizacije i uštede i omogućimo 'Toplani' da radi i sljedeće godine", rekao je Zdravko Petrović, direktor "Gradske toplane".

Radijatori su ovih dana hladni ne samo u stambenim objektima, nego i u školama i vrtićima.

U OŠ "Dositej Obradović" navode da imaju klimauređaje, ali nemaju novca da ih ugrade u učionice, pa đacima savjetuju da se toplije obuku.

"A da imamo fiskulturnu salu, držali bismo više časova fizičkog vaspitanja da se djeca zgriju, ali eto mi smo jedina škola u Doboju koja nema salu.

Mada, svi su odavno primijetili da se sezona uvijek produži kada je lijepo vrijeme, a kada zahladi nema produžetka jer bi morali kupovati ugalj", naveo je Vedran Gligorić, direktor škole.

Ni u Srednjoškolskom centru, u kojem je smješteno šest srednjih škola, nema klimauređaja u učionicama, ali oni im, kažu, nisu ni potrebni jer je nakon rekonstrukcije objekta izolacija doprinijela da u njima bude toplo.

"Zato ni sada nije hladno, iako je napolju padao snijeg. U odnosu na moj stan, u školi je toplo", kaže Miroslava JerinićĐukić, pedagog u Upravnoj, ugostiteljskoj i školi učenika u privredi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije