Gradovi

Dodik sa načelnikom Srpca: Cilj stabilizacija opštinskog budžeta

Dodik sa načelnikom Srpca: Cilj stabilizacija opštinskog budžeta
Dodik sa načelnikom Srpca: Cilj stabilizacija opštinskog budžeta

SRBAC - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u Srpcu da je prioritet u ovoj lokalnoj zajednici stabilizacija opštinskog budžeta, koji je naslijeđen u lošem stanju od prethodne vlasti.

Dodik je istakao da su napravljene određene uštede da bi u ovoj godini bila ostvarena stabilizacija, a naredne godine i investicije. 

"Bez novih reprograma obaveza i nove emisije obveznica, koje bi trebale da rasterete te obaveze, ne bi se moglo ništa dugoročno učiniti", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem. 

Prema njegovim riječima, potrebno je i preuzimanje određenih obaveza po ranijim kreditima i njihova relaksacija da bi opština imala određeni prostor, kao što je kredit od 200.000 KM za izgrađeni vodovod. 

On je dodao da će tu obavezu preuzeti Republika Srpska, odnosno nadležno ministarstvo. 

Prema njegovim riječima, problem je što ranije nisu izvršavane obaveze prema domovima za socijalni smještaj lica sa područja Srpca. 

On je najavio da će određeni infrastrukturni projekti od značaja za opštinu biti realizovani kroz republičke programe, kao i projekti kojima bi bilo poboljšano grijanje Doma dravlja. 

"Razgovarali smo i na koji način ovdje možemo primijeniti projekte energetske efikasnosti da bi određeni javni objekti mogli da apliciraju i budu korisnici kredita. Srpska je kroz projekat odbrane od voda realizovala skoro sve projekte koji sada garantuju da Srbac, koji je bio izložen velikim vodama Vrbasa i Save, može da računa na dodatni stepen odbrane", rekao je Dodik i naveo da je u tu svrhu u Srpskoj uloženo oko 100 miliona KM. 

On je dodao da će izgradnjom petlje u Drugovićima (opština Laktaši), preko mjesta Nožičkog, Srbac biti direktno uključen na auto-put "9. januar", te da će biti asfaltiran put prema novoizgrađenom manastiru u Srpcu, kao i rekonstruisani određeni lokalni putevi. 

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljevićem rekao je da ova opština najviše ima problema sa velikom kratoročnom zaduženošću, odnosno velikom nelikvidnošću budžeta. 

On je naveo da su prispjele kratkoročne obaveze dostigle iznos godišnjeg budžeta, ali da je opština uspjela do sada da izmiri obaveze, da isplaćuje plate i napravi određene reprograme. 

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i ministar finansija Zoran Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije