Gradovi

KS privremeno preuzima sufinansiranje bh. institucija kulture

KS privremeno preuzima sufinansiranje bh. institucija kulture
Foto: Vlada KS | KS privremeno preuzima sufinansiranje bh. institucija kulture

SARAJEVO - Današnjom odlukom na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, prekinuta je višedecenijska agonija institucija kulture u Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu Ministarstva kulture i sporta KS usvojen je Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Prilikom prezentiranja prijedloga zakona resorni ministar Kenan Magoda istakao je hitnost i neophodnost ovog zakona, koji je donesen u cilju spašavanja institucija koje su decenijama bile prepuštene same sebi.

Trideset godina neizvjesnosti i nedostatka jasnog sistema finansiranja dovelo je do trenutne situacije u kojoj su institucije na rubu propadanja, a njihovi uposlenici već tri mjeseca bez plata i bez osnovnih socijalnih prava.

Finansiranje ovih institucija ograničavalo se na fregmentirana sredstva dobijena kroz aplikacije za projekte, gdje se sredstva moraju podijeliti između plata, održavanja zgrade i ostalih troškova, često ostavljajući minimalne ili nikakve resurse za održavanje i razvoj.

"Važno je istaći da ovaj zakon ne ulazi u ingerenciju države, već se fokusira isključivo na sufinansiranje plata zaposlenih i osiguravanje prosperiteta i kontinuiranog rada institucija kulture u Bosni i Hercegovini. Ovim korakom, otvaramo novo poglavlje u brizi za kulturne radnike i njihovu egzisteniciju, osiguravajući ujedno da kulturno i umjetničko naslijeđe Bosne i Hercegovine ostane zaštićeno i dostupno svim građanima. Odluka koja je danas donesena predstavlja zajednički korak ka boljoj budućnosti naše kulture i obrazovanja", rekao je ministar Magoda, koji se zahvalio svim zastupnicima na konstruktivnim komentarima i jednoglasnoj podršci ovom zakonu.

Prije ovog zakona, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je i prijedlog odluke o pristupanju izradi prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije