Gradovi

Dušan Berić: Neću biti vlast iznad naroda

Dušan Berić: Neću biti vlast iznad naroda
Dušan Berić: Neću biti vlast iznad naroda

Ako postanem gradonačelnik, imaću otvorena vrata za svakog ko bude imao dobar projekat za zapošljavanje, rekao je Dušan Berić, kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Prijedora.

NN: Na čemu zasnivate Vaš program u Prijedoru?

Berić: Moj program je apsolutno zasnovan na građaninu. Zalažem se za svaku moguću vrstu jednakosti, ravnopravnosti, uravnoteženosti i jednakih šansi za svakog građanina. Odmah bih uveo socijalnu kartu i odredio ono što se budžetom mora finansirati, što je apsolutni prioritet. U slučaju da to nije do kraja po propisu, a činjenice na terenu ukazuju na to da se to mora usvojiti, lokalnoj skupštini bih sugerisao da izmijeni te propise i donese odluke da se ljudima pomogne.

NN: Možete li navesti neki konkretan primjer?

Berić: Ima mnogo građana koji su jednostavno izopšteni po zakonu. Recimo, imate samohrane majke, ima ih oko 200. One nemaju nikakvu budžetsku pomoć. To ću odmah promijeniti. Dalje, imate izbjeglička naselja koja ni do dan-danas nemaju vode. Tvrdim da sadašnja vlast te ljude ne vidi.

NN: Šta još nudite u Vašem programu?

Berić: Jedna od tačaka je vraćanje u puni kapacitet bivših mjesnih zajednica, u Prijedoru ih je bilo 43. Tamo bi sjedio državni činovnik, to je nekada bio sekretar mjesne zajednice. Svaki građanin bi onda svoje probleme mogao iznijeti tom sekretaru. Sekretar bi onda informisao gradske službe o tim problemima o kojima bih se ja kao gradonačelnik redovno informisao. Pokušali bismo onda učiniti sve da te probleme riješimo.

NN: Gdje biste investirali ako biste postali gradonačelnik?

Berić: Oživljavao bih propala preduzeća. Evo, fabrika "Impro" za preradu mesa je dva puta privatizovana, a obje su propale. Čovjek leži u zatvoru zbog toga. Sada su banke vlasnici. Imam odlične kontakte s ljudima koji su zainteresovani da to otkupe. Za manje od godinu dana krenula bi proizvodnja, meso bi bilo prerađivano, a od toga bi imali koristi i lokalna zajednica i radnici. Postoje vrlo realne šanse da realizujemo ovu investiciju i time dignemo na desetine seoskih domaćinstava. Pored toga, namjeravam razgovarati sa svakim poslodavcem koji ima najmanje dva zaposlena da vidimo kako se može dodatno uposliti stanovništvo. Učiniću sve da ne budem vlast iznad naroda kao sada, nego da budem vlast u i sa narodom.

NN: Vidite li mogućnost za otvaranje nekih novih fabrika?

Berić: Stalno ću imati otvorena vrata za svakog investitora. Ko god dođe i donese dobar projekat iz kojeg ćemo vidjeti da može donijeti novu vrijednost, mi ćemo podržati. Potencijala ima jako puno, ali imam osjećaj da se ova vlast u Prijedoru postavila kao u doba komunizma, da se ne treba razgovarati s privatnicima i da to nije dobro. Ja s tim nemam problem. Kao privrednik to radim godinama. Ja ću pomoći svakom ko bude imao dobar projekat da zaposlimo ljude.

NN: Kako vidite Vaše političke protivnike i njihove projekte?

Berić: To je jedna te ista politička grupacija koja vlada od 2001. godine. Preko 350 miliona maraka potrošili su za to vrijeme. Da su barem trećinu potrošili na investicije, mi bismo sada mogli reći da imamo neku novu vrijednost od barem sto miliona maraka. Moja najveća zamjerka njima je zašto u Prijedoru nije završena zaobilaznica koja je započeta još 1986. godine? Sav saobraćaj sada prolazi kroz centar grada. A, povrh toga, naprave nadvožnjak i uvedu saobraćaj u najnaseljeniji dio grada u naselju Pećani. Dvanaest godina rade projekat vodosnabdijevanja, nikako da ga privedu kraju. Pet kampanja su vodili na tome. I tako je u brojnim drugim stvarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije