Gradovi

Dva miliona evra za šest lokalnih zajednica

Dva miliona evra za šest lokalnih zajednica
Dva miliona evra za šest lokalnih zajednica

SARAJEVO - Predstavnici Razvojnog programa UN /UNDP/ i šest lokalnih zajednica - Bijeljina, Doboj, Domaljevac-Šamac, Maglaj, Šamac i Žepče potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju povodom početka četvrte faze projekta "Jačanje lokalne demokratije", vrijednog dva miliona evra.

"Ovih šest opština i gradova direktno će učestvovati u četvrtoj fazi LOD projekta koji predstavlja jedan od odgovora EU na štetu uzrokovanu poplavama, odnosno kao dio pomoći koja se ukazuje lokalnim zajednicama pogođenim nedavnim poplavama“, rekao je novinarima koordinator projekta, predstavnik UNDP-a Slobodan Tadić.

Tadić je istakao da je ovaj projekat podjednako značajan i za EU, kao i za lokalne zajednice u BiH.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Natalija Dianiskova izrazila je zadovoljstvo početkom četvrte faze ovog projekta, ali i uspješnom realizacijom, prethodne tri faze, vrijedne ikupno pet miliona evra.

Prema njenim riječima, fokus projekta u ovih šest opština biće stavljen na izgradnju socijalne infrastrukture i jačanje civilnog društva.

Sekretar u Ministarstvu pravde BiH Željko Bogut naglasio je značaj LOD projekta u povezivanju građana sa lokalnim strukturama vlasti, kao i na planu transparentnog trošenja javnog novca, a posebno sredstava namijenjenih za sanaciju štete od katastrofalnih majskih poplava u BiH.

Jačanje lokalne demokratije projekat je koji provodi UNDP, a finansira EU iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA/ u iznosu od dva miliona evra. Projekat LOD u četvrtoj fazi nastavlja jačanje lokalnih demokratskih procesa unapređenjem saradnje između civilnog sektora i lokalnih vlasti.

Ceremoniji potpisivanja memoranduma prisustvovali su gradonačelnici i načelnici ovih lokalnih zajednica, predstavnici Ministarstva pravde BiH, Delegacije EU i UNDP-a u BiH, saveza opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH i civilnog društva.

Grad Bijeljinu predstavljao je zamjenik gradonačelnika Huso Zečkanović, grad Doboj gradonačelnik Obren Petrović, a opštinu Šamac načelnik Savo Minić, koji su zahvalili EU i UNDP-u na iniciranju ovog značajnog projekta za njihove lokalne zajednice, koje su pretrpjele ogromnu štetu od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije