Gradovi

Geotermalni izvori će zagrijavati škole u Doboju

Geotermalni izvori će zagrijavati škole u Doboju
Geotermalni izvori će zagrijavati škole u Doboju

DOBOJ - Na području Ševarlija i Boljanića postoje obnovljivi izvori geotermalne energije, koji se mogu iskoristiti za zagrijavanje prostorija osnovnih škola u ovim naseljima, pokazalo je dvogodišnje istraživanje čiji su rezultati danas prezentovani predstavnicima Gradske uprave Doboja.

"Na području Ševarlija to su plitki kolektori, a na lokalitetu Boljanića dublji. Moguće je na te izvore priključiti i jednu i drugu školu, a ušteda bi bila oko dvije trećine sadašnjih sredstava koje škole koriste za grijanje. Period iskorištenja je deset godina, ali moguće je i duže", rekao je Damir Kasum, direktor kompanije "Geotest".

Istraživanje je finansirala Češka razvojna agencija sa 1,28 miliona KM, dok je Gradska uprava učestvovala sa 20 procenata ukupnih sredstava. U sklopu projekta "Upotreba obnovljive geotermalne energije u gradu Doboju" češki partneri bi trebalo da finansiraju i narednu fazu projekta, toplifikaciju dvije škole.

"Mi smo već podnijeli zahtjev da se obezbijedi novac kojim bismo finansirali toplifikaciju u Ševarlijama i Boljaniću, a učestvovaće i grad", naveo je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Jakub Skalnjik, ambasador Češke u BiH, rekao je da će do kraja godine Češka razvojna agencija raspisati tender za odabir izvođača za realizaciju ovog pilot projekta, a realizacija bi trebalo da počne tokom 2016. godine.

Geolog Petar Katanić rekao je da je potvrđeno da šire područje Doboja ima geotermalni potencijal, koji će se moći višestruko iskoristiti u budućnosti.

"To daje u futurističkom smislu gradu Doboju 'otvorena vrata' što se tiče korištenja geotermalnih resursa. Dugoročno su te investicije otplative, ekološki čiste, štede energiju i nepresušne su", kaže Katani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije