Gradovi

Gljive (ne) rastu u kupatilu Doma učenika u Doboju

Gljive (ne) rastu u kupatilu Doma učenika u Doboju
Foto: Ilustracija | Gljive (ne) rastu u kupatilu Doma učenika u Doboju
Sanja Čakarević

DOBOJ - Fotografija "uzgoja gljiva" u kupatilu Doma učenika u Doboju, koja kruži internetom, "zapalila" je ovdašnju javnost, koja polemiše o tome da li je riječ o fotomontaži ili su higijensko-sanitarni uslovi u ovoj ustanovi zaista takvi da pogoduju pojavi gljiva.

Davor Vidaković, direktor Doma učenika, tvrdi da su se fotografije  pojavile nakon incidenta u kojem su učestvovala četvorica maloljetnika, đaci dobojske Saobraćajne i Elektro škole, koji su inače iz Banjaluke, Dervente i Stanara, a koji su oštetili domski inventar, zbog čega su potom izbačeni iz ove ustanove.

"Pošto su isključeni iz Doma, oni sada prave osvetu. Oni su meni i rekli da će pozvati medije i kazati da je ovdje tamnica, kako je Dom u haosu. Dolazila je Sanitarna inspekcija, nije utvrdila da postoje gljive, nije utvrdila nikakve nepravilnosti što se tiče uslova stanovanja", priča Vidaković.

Fotografija nije autentična, tvrde u Domu učenika, riječ je o fotomontaži, ali u ovoj ustanovi ne spore da su uslovi u kupatilima skromni jer je posljednja sanacija bila prije 13 godina.

"Kolika je frekvencija učenika, pogotovo gore na spratu, gdje je to prikazano, da neko ne može primijetiti te famozne gljive, kojih nije bilo. Gljivama treba u onakav stadijum najmanje dva dana da izrastu, a dnevno prođe  po 50 do 70 učenika, i da niko nije primijetio!? Pomoćno osoblje koje se bavi održavanjem čistoće dnevno po četiri-pet puta čisti sve te prostorije", kazao je Miroslav Zavođa, vaspitač u Domu.

Đaci koje smo sreli na hodniku i u dvorištu su na pitanje ima li gljiva u kupatilu različito odgovorili.

"Berba gljiva je upravo u toku", kazao je kroz smijeh srednjoškolac koji se iz svoje sobe zaputio u kupatilo, dok su dvije učenice, koje smo zatekli sa cigaretama u rukama u dvorištu Doma, tvrdile sasvim suprotno.

"Nema gljiva, mi ih nismo vidjele," kažu one.

Dom učenika koji pruža smještaj za 150 đaka iz cijele RS je pokriven video-nadzorom. Međutim, sobe u kojima borave i kupatila nisu pod budnim okom kamera jer bi to bilo narušavanje privatnosti.

Ova ustanova nema ni psihologa ni pedagoga, a za rad sa djecom zadužena su četiri vaspitača, koji rade i noćne smjene, tokom kojih ponekad dolazi do incidenata.

"Nema novca za zapošljavanje novih radnika. Po evidencijama naše matične knjige, bio je pedagog do 1996. godine, poslije ne. A psiholog je bila samo jedna djevojka na pripravničkom stažu, i otišla je pošto nema mjesta da ostane u stalnom radnom odnosu", naveo je Davor Vidaković.****

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije