Gradovi

Gluhonijemi šaptač biciklima

Gluhonijemi šaptač biciklima
Gluhonijemi šaptač biciklima

VELIKA KLADUŠA - Tomo Cindrić iz sela Šiljkovača, nadomak Velike Kladuše, nadaleko je poznati majstor za bicikle, a u tom poslu se toliko izvještio da mu mušterije dolaze i iz susjednih gradova da bi popravili svoje dvotočkaše.

Ono što ga izdvaja od drugih majstora je činjenica da mu je ovaj posao pomogao u borbi protiv posljedica koje je na njegovo mentalno zdravlje ostavila teška bolest od koje je bolovao u ranom djetinjstvu. On je, naime, ostao gluhonijem te nije pohađao školu pa ne zna čitati i pisati.

Međutim, to mu nije nepremostiva prepreka u poslu kojim se bavi, jer nema kvara na biciklu koji ne može popraviti. U njegovoj maloj radionici uvijek vlada haos, a oni koji ga poznaju tvrde da se neobični majstor najbolje snalazi u takvom "kreativnom  neredu". Kažu i da majstor Tomo, kako ga odmila nazivaju, tokom sezone popravi i po nekoliko stotina bicikala, od najjeftinijih do najskupljih modela. S mušterijama i poznanicima sporazumijeva se pomoću posebnog "znakovnog jezika", koji je njegovo autorsko djelo, a svi koji su imali poslovno iskustvo s njim navode da je popravak veoma jeftin i kvalitetan.

"Kod njega nema dođi sutra, kvar odmah bude otklonjen, bez čekanja. Svaki popravljeni bicikl Tomo sam isproba i tek onda daje garanciju na svoj rad", kaže jedan njegov poznanik.

Osim toga, oni koji ga poznaju kažu da je ovaj majstor uvijek spreman za šalu, a najčešće na svoj račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije