Gradovi

Građane tjeraju da plaćaju gradnju Doboja

Građane tjeraju da plaćaju gradnju Doboja
Građane tjeraju da plaćaju gradnju Doboja

DOBOJ - Računi za komunalnu naknadu zaprepastili su Dobojlije, jer su, kažu, dobili astronomske iznose koje moraju da plate, a ne znaju ni na šta se prikupljeni novac troši.

Direkcija za izgradnju i razvoj grada Doboja dostavila je početkom ovog mjeseca stotine računa za komunalnu naknadu, a dobio ga je i penzioner Obrad Gojković (69), koji s ovim preduzećem nema ni sklopljen ugovor.

Na računu piše da je dužan oko 132 KM, a njemu nije jasno za šta uopšte treba da plati taj iznos. Njemu je, prema onom što piše na računu, određena mjesečna komunalna naknada od 6,28 KM.

Iako u stanu u Ulici kralja Petra živi godinu i po, tek nedavno su na njegova vrata zakucali uposlenici Direkcije za izgradnju i razvoja grada i tražili da potpiše ugovor, ali je on to odbio.

"Ima li još u nekom gradu u RS ta direkcija za izgradnju grada? To je samo uzimanje para i uhljebljenje nekih ljudi, vjerovatno stranačkih, na radna mjesta. Na osnovu čega uzimaju ovaj iznos? Kažu, donijela Skupština grada odluku. Donijela odluku i ti moraš plaćati, na osnovu čega, kojeg zakona? Mogu tako donijeti odluku da mi uzmu penziju", kaže Gojković.

On je odbio da potpiše ugovor jer niti zna svrhu, niti čemu služi tolika komunalna naknada i kako je obračunavana.

"Sve uredno plaćam, a to što ne znam za šta će se potrošiti pare, ne dam", kaže Gojković.

On nije jedini koji se žali na visok račun za komunalnu naknadu, a iako njegovo mišljenje dijeli većina Dobojlija, ne žele o tome javno da govore, plašeći se da bi im to moglo uzrokovati nevolje na poslu.

"Nama nije ni dostavljen račun, nego odmah neko upozorenje pred tužbu i upozorenje da će nam plijeniti imovinu ako ne platimo oko 300 KM", kaže Dobojlija koji je želio da mu ne otkrivamo ime.

U Direkciji za izgradnju i razvoj grada nismo uspjeli dobiti sagovornika za ovu temu, ali nezvanično saznajemo da se ne potpisuju ugovori s ovim preduzećem, nego se računi za komunalnu naknadu izdaju na osnovu rješenja, na koja su Dobojlije mogle da ulože žalbu.

Danijel Gajić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada, kaže da se u javnosti vodi polemika da li postoji zakonska osnova za naplatu komunalne naknade, te dodaje da ni njemu nije poznato na osnovu čega se ista plaća.

"Očigledno je da su nam komunalna infrastruktura, ulice, trotoari, zelene površine, kanalizacija, vrelovod, kontejneri u lošem stanju. Logičan zaključak je da komunalna naknada predstavlja naknadu za korištenje i održavanje komunalne infrastrukture", kazao je Gajić.

Njegova koleginica iz skupštinskih klupa, SDS-ova odbornica Daliborka Lukić navodi da u Doboju postoje "zagovarači" koji sugerišu građanima da ne plaćaju komunalnu naknadu, a time im samo nanose štetu, jer će je na kraju ipak morati platiti.

"Ako ne plate račun sljeduje im tužba, kao i za sve ostale račune koje ne plate, struju, vodu... I RTV taksa se mora platiti, a ne potpisuju se ugovori", kazala je Lukićeva.

Danas smo povodom ovoga poslali i pitanja na adresu Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, te čekamo odgovor da li postoji zakonsko uporište za tako nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije