Gradovi

Karanovac, kod Bihaća: Osporavana deponija niče na jesen

Karanovac, kod Bihaća: Osporavana deponija niče na jesen
Karanovac, kod Bihaća: Osporavana deponija niče na jesen

BIHAĆ - Izgradnja regionalne deponije na lokalitetu Karanovac, nadomak Bihaća, mogla bi da započne u augustu, tvrde u Javnom preduzeću "Regionalna deponija USK".

Prema riječima direktora tog preduzeća Rizvana Zjakića, u međuvremenu su otklonjene finansijske prepreke koje su stajale na putu realizacije ovog projekta.

On kaže kako je usvajanjem odluke o lokaciji gdje će se nalaziti buduća deponija, što je godinama bio kamen spoticanja, otkočen kredit Svjetske banke od 2,2 miliona evra namijenjen finansiranju projekta.

Pri kraju je izrada idejnog i glavnog projekta buduće deponije, te je planirano da se u narednom periodu pribave potrebne urbanističke i građevinske dozvole kako bi se započelo s konkretnim građevinskim radovima.

Zjakić ističe kako je neophodno da opštine USK, kao i Drvar, koje su osnivači i suvlasnici preduzeća izmire svoje zaostale finansijske obaveze od oko 100.000 maraka.

 Izgradnja regionalne deponije na području USK je priča koja traje duže od decenije. Projekat je dugo bio zakočen zbog nemogućnosti da se odredi lokacija gdje će se ona nalaziti.  Nakon što je u međuvremenu odabrana lokacija na brdu Karanovac, nadomak Bihaća, mještani okolnih naselja započeli su borbu protiv deponije tvrdeći kako je to za njih ekološka katastrofa.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije