Tržište

Kupci iz inostranstva u Trebinju: Pomama za starim kamenim kućama

Kupci iz inostranstva u Trebinju: Pomama za starim kamenim kućama
Kupci iz inostranstva u Trebinju: Pomama za starim kamenim kućama

TREBINJE - U posljednje vrijeme u Trebinju vlada prava pomama za starim kućama, koje najviše traže investitori iz zapadne Evrope.

Trgovci nekretninama kažu da ruine ovog ljeta najviše kupuju Česi.

"Velika je pomama za starim, kamenim kućama. Kupci iz Češke su samo u avgustu pokupovali nekoliko starih kuća u prigradskom naselju Pridvorci i prema najavama još će da kupuju", kaže Vaso Milić, vlasnik i direktor Agencije "Tviko".

Ova agencija je prije nekoliko dana prodala bračnom paru Ederlov iz Češke tri stare kuće u naselju Pridvorci, a traže i četvrtu, koje planiraju renovirati i za početak iznajmljivati svojim prijateljima.

Milić, međutim, kaže da Česi imaju u planu bavljenje etno turizmom i da je veliki broj njih zainteresovan za ovu vrstu kupovine, tim prije što su naišli na razumijevanje u Odjeljenju za urbanizam grada Trebinja, gdje su sve dokumente završili za dvadesetak dana.

On tvrdi da su inostranim kupcima najinteresantnija mjesta u okolini Trebinja. Pored prigradskih naselja Pridvorci i Zasad, veoma zanimljiva sela su im Čičevo, Petrovo Polje i dio mjesne zajednice Lastva na granici s Crnom Gorom.

Najveći razlog interesovanja Evropljana za ovaj dio Republike Srpske je, prema Milićevim riječima, blizina Dubrovnika i Herceg Novog, ali i zdrava klima i voda.

On tvrdi da bi, s obzirom na veliku zainteresovanost za kupovinu, obrt kapitala ove vrste u Trebinju bio svake godine milionski da je BiH sklopila sporazum o trgovini s evropskim zemljama , što koči dolazak investitora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije