Gradovi

Ljekari Doma zdravlje Novo Goražde platili taksi trudnici

Ljekari Doma zdravlje Novo Goražde platili taksi trudnici
Ljekari Doma zdravlje Novo Goražde platili taksi trudnici

NOVO GORAŽDE - Život jedne trudnice i njene bebe nije doveden u opasnost jer su ljekari Doma zdravlja u Novom Goraždu platili taksi koji je ženu odvezao u fočansko porodilište.

Trudnica je stigla sa jakim bolovima i zatražila pomoć u Domu zdravlja. Ljekari su shvatili da treba hitno da bude prevezena u fočansko porodilište, ali to nije bilo moguće jer nisu imali na raspolaganju sanitetsko vozilo. Direktor Doma zdravlja Jelena Gavrilović, član Upravnog odbora ustanove Tomo Vuković i ljekar Tanja Kundačina prikupili su novac i pozvali taksi koji je prevezao trudnicu do bolnice u Foči. Njihov gest je još plemenitiji kada se uzme u obzir činjenica da radnici ove ustanove nisu primili već osam plata i da rade u veoma lošim uslovima. Bez obzira na to, pokazali su pravo lice medicinara, kojima bi pacijenti uvijek trebalo da budu na prvom mjestu.

Situacija u Domu zdravlja se zakomplikovala nakon što mu je Poreska uprava RS 1. februara blokirala račune zbog dugovanja za poreze i doprinose u iznosu od 900.000 maraka. Zbog blokade je juče svih 16 zaposlenih odlučilo da obustave rad i ne primaju pacijente, izuzev hitnih slučajeva.

"I da hoćemo, mi više nismo u stanju da normalno poslujemo jer sanitetsko vozilo zbog nedostatka novca nije registrovano. Zalihe lijekova su na izmaku, a radnici su se pobunili jer su u prošloj godini dobili samo četiri plate", kaže Gavrilovićeva za Glas Srpske.

Ona je pozvala Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja RS da hitno reaguju.

"Postavljam pitanje i zašto Poreska uprava nije ranije blokirala račun. Finansijska situacija u ovoj ustanovi je kritična od 2005. godine. Prije dvije godine dugovanja su dostizala 1,1 milion KM, ali Poreska uprava tada nije blokirala račun. Neshvatljivo je da je samo Dom zdravlja u Novom Goraždu blokiran, a ne i ostali u regiji čija su dugovanja mnogo veća", istakla je Gavrilovićeva i dodala da bi skidanjem blokade mogli registrovati vozilo, nabaviti lijekove i radnicima isplatiti bar jednu platu.

Član sindikalnog odbora Doma zdravlja Nevenka Lalović ističe da su radnici na ivici strpljenja.

"Očajni smo, ostali su nam dužni osam plata, ne plaćaju nam putne troškove i druge prinadležnosti i pitanje je kako radnici uopšte preživljavaju", navodi Lalovićeva.

Ministarstvo

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS upozorilo je rukovodstvo Doma zdravlja u Novom Goraždu da mora obezbijediti minimalne uslove rada i pružiti svim pacijentima pomoć. Istakli su da je Fond zdravstvenog osiguranja RS za prošlu godinu doznačio Domu zdravlja u Novom Goraždu ugovorena sredstva za registrovani broj pacijenata.

"Tražimo da se zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi izjasne mogu li raditi, jer ćemo u protivnom preduzeti mjere zbrinjavanja pacijenata u druge zdravstvene ustanove", istakli su u Ministarstvu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije