Gradovi

Maloljetnici u Širokom Brijegu igrali u dresovima "Crna legija"

Maloljetnici u Širokom Brijegu igrali u dresovima "Crna legija"
Foto: Pogled.ba | Maloljetnici u Širokom Brijegu igrali u dresovima "Crna legija"

ŠIROKI BRIJEG - Promocija ustaštva, i to na majicama koje su nosili maloljetnici, dogodila se na fudbalskom turniru u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Kočerina", koja je održana prošle sedmice u Širokom Brijegu.

Pobjednička ekipa u malom fudbalu zvala se "Crna legija" prema elitnoj jedinici ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata, dok su dječaci, kako je prenio RTRS, igrali u  crnim majicama s natpisom "Crna legija", na kojima se nalazio ustaški grb s prvim bijelim poljem. To je u Drugom svjetskom ratu koristila tzv. Nezavisna Država Hrvatska.

Još veću pažnju javnosti izazvala je činjenica da je dječacima nagradu uručio župnik fra Mario Knezović, koji se i slikao sa pobjednicima koji su nosili takvo obilježje. Manifestacija se održava u povodu svetih Petra i Pavla, zaštitnika župe Kočerin.

Fotografiju je na Twitteru prvi prenio novinar Bakir Hadžiomerović, koji je uz nju napisao: "Svaki kreten koji svoju djecu dovodi u kontekst 'Crne legije' ne zaslužuje manje nego da mu Francetić bejbi siter bude, a Jasenovac obdanište."

Danas nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa organizatorima manifestacije kako bismo uzeli komentar, te na kraju saznali da li su se sami maloljetnici odlučili na to ili im je neko od odraslih "usadio tu ideju".

Slavo Kukić, doktor socioloških nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, komentarišući ovaj zabrinjavajući incident, rekao je za "Nezavisne" da je pojava dresova koji podrazumijevaju odavanje počasti ustaškim jedinicama "civilizacijska sramota", ali da je to samo "jedan kamičak u ukupnom tužnom bh. koloritu koji je tom vrstom sramote vrlo bogat".

Ništa drugačije, kako ističe Kukić, nije ni prizivanje slične ideologija iz prve polovine 20. vijeka, niti slavljenje onih koji su osuđeni na ratne zločine 1992. i 1995. godine te slavljenje onih koji su osuđeni za genocid.

"Ne vjerujem da je u pitanju originalna dječja ideja 12-godišnjaka i 14-godišnjaka. To je sasvim sigurno da su je servirali stariji, a ko je taj stariji, da li je to lokalni župnik ili neko treći, sasvim je svejedno", ističe Kukić.

Prema njegovim riječima, ko god da je u pitanju, nije učinio dobro za budućnost te djece niti je pomogao svojim činom da se u njima počne javljati katarzični proces u odnosu na ono što su činile generacije njihovih roditelja.

"Najbolje da djeca sa 12 godina znaju šta je 'Crna legija', pa to je smiješno, neko ih je upotrijebio", zaključuje Kukić.

"Crna legija" je  bila među najozloglašenijim ustaškim jedinicama, kojom je komandovao Jure Francetić, a zamjenik mu je bio Rafael Boban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije