Gradovi

Mašta oblikovana u cipele

U vrijeme kada zanati izumiru, obućar Milenko Đurić se odlučio da kreira i izrađuje unikatne muške cipele koje često pokloni svojim prijateljima.

"Sa željom da uđem u srž tih malih interesantnih svakodnevnih predmeta i pustim mašti na volju, počeo sam svoje vizije da pretvaram u stvarnost i da svakodnevno kreiram i izrađujem cipele za svoju upotrebu i za moje poznanike", počinje priču Đurić i dodaje:

"Kreiranjem i pravljenjem cipela sam počeo da se bavim još u prošlom vijeku, tačnije 1999. godine. Završio sam Odsjek za obućarstvo u Školi učenika u privredi u Banjaluci, a dalje poslovno edukovanje sam nastavio samostalno u saradnji sa nekoliko zaljubljenika u ovaj drevni majstorski zanat", kazao je Đurić.

On je istakao da je samo prvih nekoliko mjeseci uspijevao da sam uživa u svojim kreacijama, a nakon toga je uslijedila velika zainteresovanost za modele koje pravi. Kaže da ih je na početku svog rada mnogo poklanjao prijateljima, ali kako je zainteresovanost rasla, počeo je da ih prodaje.

"Atraktivnost modela naišla je na ogromno odobravanje okoline, pa sam se trudio da osobama iz bližeg i šireg okruženja udovoljavam njihovim neobičnim željama da nose nesvakidašnje i unikatne cipele ručne izrade", ponosno priča Đurić.

Milenko kaže da je prelijep osjećaj kada radiš nešto prema čemu osjećaš veliku ljubav, a da pri tome možeš i ponešto zaraditi.

"Modele prodajem većinom po narudžbi, a potrebne materijale pronalazim na svakakve načine. Za gornji dio cipela koristim isključivo samo kožu, koju nabavljam na domaćem i inostranom tržištu, a što se tiče donjih dijelova, za njih koristim raznovrsne materijale kao što je koža, PVC i mikroguma", kaže Đurić.

Prema Milenkovim riječima, iz njegove male radionice godišnje izađe oko 200 pari cipela, ali pored njih ima i ljetni program sastavljen od papuča kojih napravi oko 100 komada.

"Za kreaciju jednog modela se ne može odrediti vrijeme jer ono zavisi od mašte kreatora. Što je model egzotičniji i ekstravagantniji, samim tim je složeniji za samu izradu i zahtijeva mnogo više vremena. Cipele predstavljaju relativno malu površinu za rad. Sastavljene su od sitnih komada koje treba proporcionalno posložiti, a da pri tome kreacija zadovolji određene standarde funkcionalnosti, fleksibilnosti i estetike", napominje Đurić.

On je istakao da ponekad za kreiranje izdvoji samo dva sata, a da mu nekada nije dovoljan ni čitav dan da bi osmislio neobičnu kreaciju.

"Nakon kreacije, naredna faza je modeliranje koje nema puno oscilacija između mašte, vizije, geometrijskih iscrtavanja i proračuna. Ova faza se zasniva na tome da se modelar rukovodi time da nacrtane konture sa kreacije prenese na papir i pritom napravi precizne šablone za krojenje gornjišta", ističe Đurić.

On naglašava da je to vrlo odgovoran i precizan posao za koji je potrebno oko sat i po vremena.

"Kad već imam gotove šablone, tada je pola posla urađeno i po postojećim koordinatama kreće se u krojenje, lijepljenje, uklapanje i šivanje, što iziskuje oko tri sata, a nakon toga se bira kalup i odlučuje kakav će oblik cipela imati", ističe Milenko.

Prema njegovim riječima, tada se prelazi u fazu cvikanja ili navlačenja gornjišta na kalup.

"Za ovu završnu fazu potrebno je minimalno dva sata mog vremena. I neka sada neko kaže da je lako napraviti cipele", kaže Đurić.

On je naglasio da ipak, uprkos utrošenom vremenu nakon završenog cjelokupnog postupka, osjeća veliko zadovoljstvo jer je kreirao jedno originalno djelo. Ipak je najljepše, završava on, kada od nekog nepoznatog dobije pohvalu za izgled modela.

Nagrada

Đurić je 2002. godine na takmičenju u dizajnu, kreiranju i finalnoj izradi cipela u Ivanjici u Srbiji osvojio prvo mjesto.

"Kao srednjoškolcu mi je učestvovanje na tom takmičenju bilo velika stvar. Međutim, neopisivi su zadovoljstvo i sreća koje sam osjećao kada sam dobio priznanje u konkurenciji u kojoj sam se takmičio sa profesionalcima.

Volio bih da mi se opet ukaže prilika da negdje izložim nekolicinu svojih kreacija i pokažem široj javnosti u kakvim cipelama zamišljam mušku populaciju svih uzrasta", istakao Milenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije