Gradovi

Ministarstvo će tražiti sudsko nametanje budžeta

Ministarstvo će tražiti sudsko nametanje budžeta
Ministarstvo će tražiti sudsko nametanje budžeta

BANJALUKA - Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Repubike Srpske pokrenuće upravni spor protiv opštine Kneževo/Skender Vakuf sa ciljem sudskog nametanja budžeta za ovu godinu ukoliko u narednih sedam dana ova lokalna zajednica ne usvoji ovaj dokument, najavila je resorni ministar Lejla Rešić.

Rešićeva je precizirala da će Ministarstvo danas tražiti od opštine Kneževo/Skender Vakuf da u narednih sedam dana pokuša usvojiti budžet ili će pokrenuti upravni spor.

Prema njenim riječima, opština Kneževo/Skender Vakuf nema budžet od 30. juna i ne može nastaviti sa finansiranjem svojih obaveza.

"Do presude opština neće imati nikakav budžet, jer su do sada na snazi imali odluku o privremenom finansiranju u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, ali su i ti zakonski rokovi istekli", rekla je Rešićeva.

Ona je navela da, prema ranijem sličnom iskustvu Ministarstva sa opštinama Rudo i Šekovići, sud ne mora nužno da prihvati ovakvu inicijativu, zbog čega ostaje da se vidi kakav će biti konačan ishod ovog poteza Ministartva.

"Nametnuti budžet može biti samo na nivou prošlogodišnjeg i u njemu ne mogu biti nikakve nove stavke. Oni kao lokalna zajednica i dalje imaju mehanizme da sjednu i dogovore se i da sami donesu budžet i to mogu uraditi i dok teče sudski postupak", pojasnila je Rešićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije