Gradovi

Mirkovi izumi pomažu poljoprivrednicima

Mirkovi izumi pomažu poljoprivrednicima
Mirkovi izumi pomažu poljoprivrednicima

GRADIŠKA - Mirko Ljepojević (70) iz Dušanova, kod Gradiške, svakodnevno u svojoj mašinbravarskoj radionici crta skice i ideje pretvara u mašine i alate - njegovi naizgled jednostavni izumi pomažu poljoprivrednicima u svakodnevnim poslovima.

Posljednja mašina koja je izašla iz Mirkove radionice  namijenjena je pčelarima.

"Jedan prijatelj, pčelar, požalio se da mnogo vremena utroši, spremajući ramove sa medom za vrcanje. Potrebno je svaki ram pregledati i ručno nožem odsjeći sa obje strane vosak sa medom, koji je deblji od rama, jer takav ne može u vrcaljku za med. Nije mi trebalo mnogo vremena da nacrtam i konstruišem ovu jednostavnu mašinu koja za par sekundi spremi ram sa medom za vrcanje", priča Mirko.

Ovog vrhunskog majstora i vrijednog inovatora minuli rat je spriječio da za potrebe slovenačkih poljoprivrednika ugovori seriju od stotinu sadilica za krompir, koju je sam konstruisao.

"Obilazio sam sajmove i poljoprivredne izložbe. Iz  razgovora sa poljoprivrednicima došao sam do informacija o nedostacima tadašnjih sijačica. Sve to sam nacrtao prvo na betonu, a onda se prihvatio rada. Konstruisao sam sijačicu kojoj ni pedantni Slovenci nisu mogli pronaći manu", kaže majstor Mirko.

Iz Mirkove radionice izašle su i minijaturne mašine za prihranu kukuruza i povrća, a u planu je još nekoliko jednostavnih rješenja, uglavnom za potrebe poljoprivrede.

Nisu rijetke situacije da  otklanja nedostatke na novim mašinama i tako ih čini praktičnijima u svakodnevnoj upotrebi.

Mirko Ljepojević ima još jednu veliku ljubav, a to je kuglanje. Rijetki su dani kada nije na kuglani, a svoje višedecenijsko umijeće sa kuglama i čunjevima nesebično prenosi i na mlađe generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije